Rosiile previn cancerul
Roşiile sunt bogate în licopen, o substanţă care împiedică apariţia anumitor tipuri e cancer, în special cancerul la colon, la sân şi la prostată. În special pasta de tomate este o sursă excelentă de licopen, uşor de asimilat în organism. Roşiile, în special cele galbene, conţin cantităţi importante de betacaroten, un excelent antioxidant şi cu efect în prevenirea cancerului de colon, esofagian, pulmonar. Efectul roşiilor este potenţat de consumul de usturoi.
Rosia – importanta pentru sanatatea cardiaca
Incindenţa infarctului miocardic scade cu 20-50 % la persoanele care consumă frecvent roşii crude sau suc de roşii, arată studiile. Sucul şi pasta de roşii protejează vasele de sânge şi previn apariţia aterosclerozei coronariene şi trombozei. Au rol în echilibrarea fluxului sanguin şi, prin conţinutul de potasiu, ajută la scăderea tensiunii arteriale. Licopenul scade riscul de ateroscleroză şi împiedică formarea cheagurilro de sânge – ceea ce previne atacurile vasculare cerebrale.