Politică

Liderul PSD Gorj: Nu am votat legea de închidere a mineritului

Președintele PSD Gorj, deputatul Mihai Weber, spune că nu a participat la votul, de marți, din plenul Camerei Deputaților pe Legea decarbonizării.

Deputații PSD și PNL au votat legea de închidere a mineritului care prevede ca, până în 2025, să se renunțe la peste 3700 de MW pe cărbune. Deputații PSD de Gorj, Mihai Weber și Claudiu Manta, nu au fost prezenți la vot. După aprobarea Legii decarbonării, Mihai Weber a anunțat că Partidul Social-Democrat va iniția o lege prin care ministrul Energiei să fie obligat să meargă la Bruxelles să renegocieze planul de restructurare a CE Oltenia asumat de guvernanți prin PNRR. “În următoarea perioadă, vom depune o inițiativă legislativă prin care vom corecta, vom cere să se renegocieze toate termenele din PNRR la capitolul energie, pentru că acest context actual are cel mai solid argument pentru a rediscuta acest capitol. În primul rând, ministrul Energiei, în fața reprezentanților companiei, majorității sindicatelor, la București, s-a și încheiat o minută pe tema respectivă, a promis că va merge la Comisia Europeană și că va rediscuta termenele din capitolul de energie. Lucru pe care nu l-a făcut până acum. La modul declarativ, a spus că a avut niște discuții și că se pot face anumite modificări, păstrând aceeași anvelopă financiară, dar în cadrul aceleiași discuții trebuia să se emită și să existe un document oficial că acest lucru s-a întâmplat, dar nu există. Eu nu am vrut să particip la acest vot, pentru că știu cât m-am implicat pentru ca acea ordonanță, în forma inițială, să se modifice, astfel încât și, după anul 2032, să existe viitor.Eu nu am votat această lege și nici colegul meu Claudiu Manta, dar ceilalți colegi au votat-o. Această lege s-a dat pentru ca România să nu piardă acea tranșă de bani care trebuie și este obligatoriu să vină”, spune președintele PSD Gorj.

“Dacă nu se aproba legea, riscam să pierdem peste 2 miliarde de euro”

Mihai Weber susține că România risca să piardă o tranșă din PNRR de peste 2 miliarde de euro, dacă deputații nu ar fi votat legea de închidere a mineritului. “Prima formă a ordonanței, care a fost trimisă Comisiei Europene, fără a fi trimisă în dezbatere în România, prevedea dezafectarea ireversibilă a grupurilor, ceea ce se traduce prin a demola tot ceea ce aveam într-o perioadă scurtă. S-a făcut următoarea modificare a ordonanței în iunie, obligatorie, pentru că era un jalon în PNRR și trebuia făcută obligatoriu. După aceea, ordonanța respectivă a trecut prin camerele parlamentului, ajungând la Camera Deputaților, unde noi am trimis amendamentele necesare pentru a scoate în evidență că este necesar a se rediscuta termene și obligațiile asumate prin acel program de restructurare trimis acum 3 ani și aprobat de Comisia Europeană și, implicit, capitolul 6 din PNRR. Zilele trecute, Comisia Europeană a spus foarte clar că nu există niciun fel de solicitare de rediscutare din partea Ministerului Energiei. Deci, neexistând niciun fel de solicitare, niciun fel de act oficial emis în urma unor discuții, Comisia Europeană avea doar acel plan prevăzut în PNRR, cu toate acele termene făcute inițial. Dacă nu se aproba acea lege pe 8 noiembrie, riscam să nu luăm peste 2 miliarde de euro, care vin în România pentru toate zonele economice”, a precizat deputatul.

 

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *