Ultima oră

Lista categoriilor de persoane care beneficiază de asigurare medicală gratis


Modificările aduse Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății și Codului fiscal definesc clar categoriile de persoane fizice care beneficiază de asigurare de sănătate fără plata contribuției. Aceste modificări au fost publicate recent și vizează extinderea și clarificarea condițiilor pentru anumite grupuri sociale.
Conform reglementărilor, beneficiază de asigurare de sănătate, fără plata contribuției
Copiii până la vârsta de 18 ani.
Tinerii între 18 și 26 de ani, dacă:
Sunt elevi, inclusiv absolvenții de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la finalizarea studiilor;
Sunt ucenici sau studenți;
Sunt absolvenți ai facultăților de medicină, stomatologie sau farmacie, dar nu mai mult de 6 luni de la absolvirea facultății;
Urmează un program de doctorat (studenți-doctoranzi);
Participă la modulul de instruire individuală, pentru a deveni soldați sau gradați profesioniști, pe baza cererii proprii.
De asemenea, această prevedere se aplică și tinerilor înmatriculați la instituții de învățământ liceal, profesional sau superior acreditate din alte țări.
Excepțiile pentru venituri impozabile
Pentru categoriile menționate, dacă realizează venituri prevăzute de art. 155 alin. (1) lit. a), b) și f) din Codul fiscal, se aplică contribuția la asigurările sociale de sănătate. Aceste venituri includ:
Venituri din salarii și asimilate salariilor (definite conform art. 76 din Codul fiscal);
Venituri din activități independente (conform art. 67);
Venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură (conform art. 103).
Contribuția se calculează conform reglementărilor specifice în vigoare, în funcție de tipul și nivelul veniturilor realizate, potrivit profit.ro.
Impactul noilor reglementări
Această măsură clarifică și sprijină accesul la servicii de sănătate pentru categorii importante de populație, inclusiv tineri aflați în diverse forme de educație sau formare profesională, contribuind astfel la protecția socială și la încurajarea accesului la învățământul superior și formarea profesională. Sursa: stiripesurse.ro.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *