Ultima oră

Lovitură GREA! Sunt anunțate CONCEDIERI masive la stat! Ce bugetari își vor pierde locul de muncă

Cătălin Drulă - ministrul Transporturilor şi Infrastructurii a declarat, joi, că CFR Călători ar putea să primească la prima rectificare un ajutor de 160 de milioane de lei care să compenseze pierderile provocate de pandemia Covid-19, iar până la sfârşitul lunii mai noua conducere va trebui să vină cu un plan de restructurare a companiei.

„La CFR Călători nu pot să spun câţi oameni vor pleca acasă, pentru că foarte recent am numit un nou manager din privat, de la un operator feroviar. Un om tânăr, mă rog, a lucrat şi în domeniul public, a lucrat în CFR 15 ani. El are ca sarcină, împreună cu Consiliul de Administraţie, ca până la sfârşitul acestei luni, până la sfârşitul lunii mai, să vină cu planul de restructurare al acestei companii. Din nou, CFR Călători, la fel ca şi celelalte companii de stat care depind de pasageri, a avut pierderi foarte mari şi din cauza pandemiei (360 de milioane de lei – n. r.). Acolo, nimeni nu neagă, există şi probleme structurale, dar companiile din subordinea Ministerului Transporturilor, în momentul în care nu se călătoreşte – ori ele fac bani din călătorii – au pierderi destul de mari. Şi aici ne-am adresat şi cu un memorandum de ajutor Covid – sunt aceleaşi ajutoare pe care le-au primit companiile din domeniul transporturi – vrem să luăm 160 de milioane (de lei – n. r.) care să compenseze aceste pierderi. Deci, compania trebuie şi un pic ajutată, dar pe de altă parte trebuie să mergem şi pe partea de restructurare”, a spus Cătălin Drulă, la un post TV.

Întrebat când va veni acest ajutor, Drulă a răspuns: „Este în discuţii cu Ministerul de Finanţe, cu Guvernul, probabil va veni la rectificare”.

Cătălin Drulă a vorbit despre concedierile care se vor face şi la alte companii din subordinea ministerului pe care-l conduce, respectiv CFR Marfă, Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti şi TAROM.

La CFR Marfă este vorba despre concedierea unui număr de 1.400 de oameni, acest lucru urmând să se petreacă în vară, întrucât „sunt nişte paşi procedurali în această procedură de concediere colectivă”.

„E, din nefericire, parte din procesul de eficientizare a acestei companii. Aşa este planul de restructurare în momentul de faţă, discutat şi cu sindicatele. CFR Marfă are o datorie uriaşă, pentru că a existat o decizie ca urmare a unei investigaţii începute acum câţiva ani de Comisia Europeană, de returnare a ceea ce ei au considerat un ajutor de stat şi atunci ei au de dat 3,8 miliarde de lei – a venit decizia anul trecut, în februarie 2020, deci acum mai bine de un an. Noi am făcut un plan prin care să arătăm Comisiei că returnăm acest ajutor de stat, dar să continue să existe un operator de stat de marfă cu o cotă de piaţă mai mică decât are CFR acum, dar cu contracte profitabile. Deja avem primul buget previzionat pe profit. Ei au fost permanent pe pierdere. Dacă ne uităm şi la dimensiunea unui operator feroviar din zona privată – sunt destul de mulţi – CFR Marfă avea foarte mulţi angajaţi. Problema este că nu ai de unde să le plăteşti salariile. Toată lumea ar vrea să fie mulţi angajaţi, să creezi locuri de muncă e un lucru bun. Şi, atunci, este acest plan de eficientizare din care să iasă o companie cu dimensiuni undeva la 50-60% faţă de cota de piaţă a CFR Marfă, care merge în pierdere pe acea cotă – are foarte multe contracte în care transportă volume mari de marfă în pierdere, preţul pe care l-a licitat este foarte mic – să avem un operator sănătos, de care să fim mândri, să nu mai vorbim de pierderile de la CFR Marfă şi care să fie şi un arbitru în piaţă. Noi am argumentat la Comisia Europeană (…) şi am avut o reacţie foarte bună la planurile acestea pe care le avem”, a spus ministrul, conform AGERPRES.

 

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *