În perioada 24.02 – 01.03.2020, inspectorii D.S.V.S.A. Gorj au efectuat controale și verificări tematice și fizice în unități supuse controlului sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor de pe raza teritorială a județului Gorj.
„În timpul controalelor efectuate în această perioadă au fost aplicate 12 sancțiuni contravenționale (Lelești, Prigoria, Târgu-Jiu), în cuantum de 30.800 lei, după cum urmează:
– un avertisment scris la o exploatație non-profesională de bovine lapte, pentru că nu s-a respectat frecvența de testare a laptelui crud în ceea ce privește criteriile de calitate, conform prevederilor Reg. (CE) nr. 853/2004, Secțiunea a IX-a;
– 1.200 lei la o exploatație non-profesională de bovine lapte, pentru nerespectarea cerințelor de igienă în exploatație privind igiena animalelor, a mulsului și valorificarea laptelui;
– 1.200 lei la un centru de prelucrare a laptelui integrat exploatației, întrucât nu se respectă cerințele de igienă în exploatație privind igiena animalelor, a mulsului și prelucrarea laptelui; nu s-a respectat programul de autocontrol privind materia primă și produsele finite;
– 1.200 lei la un laborator de patiserie, pentru depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare: produse alimentare de origine animală (brânzeturi și mezeluri) păstrate alături de semipreparate (aluaturi) și produse alimentare de origine non-animală;
– 3 amenzi de câte 1.200 lei la 3 magazine alimentare, pentru lipsa echipamentului protecție la angajații care manipulează alimente, lipsa dovezilor documentare ale efectuării controlului periodic al stării de sănătate a angajaților, lipsa documentelor operațiunilor DDD; lipsa facilităților pentru spălarea, igienizarea și uscarea mâinilor personalului lucrător; nu există afișate la loc vizibil informații utile consumatorului (valabilitate produse, ingrediente, alergeni);
– 10.000 lei la un fast-food, întrucât: suprafețele interioare ale incintei sunt neigienizate (plafon înnegrit de fum, pereți și paviment cu urme de grăsime); fereastra care se deschide spre mediul exterior nu este prevăzută cu plasă de protecție împotriva dăunătorilor; aparatura frigorifică este neigienizată; una din chiuvete nu prezintă facilități igienice de spălare și uscare a mâinilor personalului;
– 10.000 lei la un fast-food, întrucât: recipienții cu carne de porc tranșată sunt depozitați direct pe pavimentul neigienizat; personalul nu deține echipament de lucru complet (absență protecție păr, mănuși de unică folosință); nu s-a facut dovada existenței fișelor de aptitudine ale personalului lucrător; echipamentul și substanțele de curățenie sunt depozitate în spațiul de prelucrare a produselor; nu sunt afișate informații utile consumatorilor (alergeni, ingrediente); lipsa dezinfectanților pentru mâinile personalului lucrător; nu se face dovada efectuării operațiunilor DDD;
– 3 amenzi de câte 1.200 lei la 3 fast-food-uri, pentru încălcarea de către angajați a normelor stabilite de A.N.S.V.S.A. privind manipularea produselor alimentare: nu purtau echipament complet de protecție sanitară și au manipulat deșeuri menajere fără să-și igienizeze mâinile după evacuarea acestora”, se arată într-un comunicat de presă al DSVSA Gorj.