Marți și miercuri, au fost organizate, la Bumbești-Jiu și Târgu-Jiu, dezbateri publice între autoritățile publice locale, județene și organizațiile de mediu pe tema reluării lucrărilor la hidrocentralele din Defileul Jiului. Investițiile au fost stopate, în 2017, la un grad de realizare de circa 87%, după ce au fost contestate de ONG-urile de mediu. La dezbaterile de la Târgu-Jiu, a participat și președintele Consiliului Județean Gorj, Cosmin Popescu. Șeful județului afirmă că organizațiile de mediu nu mai au temei legal pentru a bloca, în viitor, continuarea investițiilor din Defileul Jiului. Ministerul Energiei urmează să emită acordul de mediu, ulterior, va fi emisă autorizația de construcție.
“Din punctul meu de vedere, studiul de adecvanță al Transelectrica, cerut și în hotărârea judecătorească, îndeplinește toate condițiile, astfel încât acordul de mediu să fie emis de către de minister, urmate de emiterea autorizației de construire și de demarare a procedurilor juridice și tehnice privind continuarea lucrărilor și punerea în funcțiune a celor două microhidrocentrale. Am văzut, ieri, și am fost foarte atent la prezentarea studiului făcut de consultant, studiului prezentat de către Institutul Național de Hidrologie și Meteorologie, astfel încât toate cerințele privitoare la legislația națională și europeană privind investiția sunt respectate și cred că nu mai este niciun motiv. Doar, să spunem, anumite interese, ar putea să ducă la o nouă contestare în instanță, astfel încât să pună piedică acestui proiect. Eu, ca și Consiliu Județean, în momentul în care voi primi acordul de mediu cerut în certificatul de urbanism, voi emite, împreună cu Departamentul Tehnic, cu Departamentul de Urbanism autorizația de construire pentru reluarea lucrărilor și punerea în funcțiune a celor două microhidrocentrale. ONG-urile mai pot contesta aceste investiții, dar nu există niciun motiv temeinic, juridic, real, științific vizavi de ce au susținut și susțin în ceea ce privește legislația națională și europeană. Prin aceste studii, prin obligațiile pe care le are Hidroelectrica se respectă în totalitate legislația națională și europeană”, spune Cosmin Popescu.
”Își doresc ca România să stea în beznă și mocirlă”
Președintele Consiliului Județean Gorj critică dur ONG-urile de mediu. Cosmin Popescu afirmă că ”își doresc ca România să stea în beznă și mocirlă”. Șeful județul spune că România trebuie să facă investiții pentru nu mai importa masiv din alte țări. Cosmin Popescu spune că orice megawatt nou realizat duce la micșorarea prețului la energie.
„De-a lungul timpului, am văzut interesele unor ONG în ceea ce privește blocarea unor proiecte de interes major pentru România, fie că vorbim de drumuri naționale, europene, autostrăzi, drumuri expres, fie că vorbim, acum, de blocarea unor investiții în energie verde, pentru că energia produsă de Hidroelectrica este energie verde. Am văzut aceste încercări. Ei își doresc ca România să stea în mocirlă și în beznă, dar noi, ca autorități publice locale și centrale, avem obligația să facem toate demersurile, respectând, bineînțeles, legea, să punem în funcțiune și să demarăm proiecte noi pentru România. Avem nevoie de proiecte noi în infrastructura rutieră, în infrastructura feroviară și, mai ales, în această zonă de energie, pentru că vedem și am explicat, și ieri, balanța deficitului este foarte gravă pentru România. Nivelul importului este la o cifră record. Ieri, România importa 1700 de megawați, aseară, importa 2500 de megawați. Prețurile sunt foarte mari. Orice megawatt în sistem produs de Hidroelectrica duce la o micșorare a prețului. Avem nevoie de energie ieftină pentru consumul casnic, pentru consumatorii industriali, pentru că nu putem să fim competitivi cu un preț la energie foarte mare. Parcul Național Defileul Jiului este foarte mare, nu cred că va fi afectat de 2 microhidrocentrale, microhidrocentrale de acest tip sunt peste tot în Europa. Dacă facem front comun, și pe această cale vreau să mulțumesc celor de la Hidroelectrica și, mai ales, domnului secretar de stat Marius Negru, care, de la preluarea mandatului în Ministerul Energiei, s-a ocupat personal de aceste investiții, pentru că am văzut, dacă nu te implici personal, aceste lucruri nu se pot face, atunci când își dau mâna forțele, Ministerul Energiei, Hidroelectrica, autoritatea publică locală și județeană, lucrurile merg înainte. Și pentru acest lucru îi felicit și le mulțumesc”, a adăugat președintele Consiliului Județean Gorj.
Daca este nevoie facem o actiune publica prin care toti locuitorii din zona sa semnam un document ca dorim finalizarea acestor microhodrocentarale si chiar mai multe. Daca este nevoie ne ocupam personal de aceasta actiune asa cum am mai spus si in urma cu mult timp.