Șefa unei organizații globale de turism se opune măsurii conform căreia vaccinarea anti-Covid ar trebui să fie o cerință obligatorie pentru a putea călători, în ciuda scepticismului legat de atingerea unei imunități de grup în acest an, transmite Reuters.
După ce mai mulți experți din domeniul sănătății au susținut luni că vaccinarea împotriva noului coronavirus nu va reuși să asigure o imunitate de grup la nivel mondial în 2021, unii factori politici au propus ca imunizarea să fie obligatorie pentru călătoriile cu avionul.
Astfel, compania aeriana Qantas Airways din Australia, a declarat că intenționează să introducă o astfel de cerință pentru clienții săi.
Drept urmare, Gloria Guevara, director executiv al organizației globale de turism World Travel and Tourism Council, se opune total măsurilor propuse și spune că sunt similare cu discriminarea la locul de muncă.
„Nu ar trebui niciodată să solicităm vaccinarea pentru a obține un loc de muncă sau pentru a călători. Dacă cereți vaccinare înainte de a călători, acest lucru ne duce la discriminare”, a declarat Guevara pentru Reuters.
Ea a fost susținută și de CEO-ul companiei AirAsia Group, Tony Fernandez, care a spus că metoda testării a rămas cheia pentru a putea călători.
Comentariile celor doi au fost însă contrazise de majoritatea respondenților unui sondaj online, care au susținut necesitatea vaccinării pentru persoanele care vor să călătorească.
Opiniile total diferite ale celor două părți evidențiază tocmai dificultatea de a ajunge la un acord cu privire la modalitățile de a învinge COVID-19.
Peste 90 de milioane de persoane au fost infectate cu noul coronavirus la nivel global, și aproximativ 1,9 milioane de oameni au murit din cauza bolii, de când a apărut pentru prima dată în China, în decembrie 2019, potrivit unui bilanț Reuters.
Campaniile de vaccinare și dobândirea imunității de grup la nivel mondial
Mai multe ţări, inclusiv Statele Unite, Singapore, Marea Britanie şi statele din Uniunea Europeană, au început deja să îşi inoculeze cetăţenii cu vaccinuri anti-COVID-19, precum cele dezvoltate de Pfizer-BioNTech, Moderna şi AstraZeneca-Oxford, iar alte țări, precum Indonezia și India, intenționează să înceapă imunizarea în masă la sfârșitul acestei săptămâni.
Cu toate acestea, unii experți în sănătate susțin că vaccinarea în masă nu va asigura o imunitate de grup la nivel mondial în faţa pandemiei de COVID-19 în acest an, invocând accesul limitat la vaccinuri pentru ţările sărace, probleme de încredere în rândul comunităţilor şi potenţiala apariţie a unor mutaţii ale virusului SARS-CoV-2.
„Nu vom reveni la normal prea repede”, a declarat Dale Fisher, preşedintele Reţelei de alerte şi reacţii privind focarele epidemiologice din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), în cadrul conferinţei online Reuters Next.
„Ştim că trebuie să dobândim imunitate de grup şi că avem nevoie de acest lucru în majoritatea ţărilor, dar nu vom vedea aşa ceva în 2021. Ar putea să existe anumite ţări care ar putea să o dobândească, dar, chiar şi atunci, nu se va reveni la normalitate, mai ales în ceea ce priveşte controalele la frontieră”, a adăugat Dale Fisher.
Acesta ar fi scenariul cel mai optimist, bazat pe informaţiile existente despre campaniile de vaccinare, a precizat el.
De asemenea, Pandu Riono, epidemiolog la University of Indonesia, a spus că există o dependenţă periculoasă de vaccinurile viitoare manifestată de anumite guverne şi acest fapt înseamnă că imunitatea de grup nu va putea fi atinsă în viitorul apropiat.
„Guvernul indonezian crede că vaccinul este cea mai bună soluţie pentru a controla pandemia, dar membrii săi uită că monitorizarea populaţiei, testarea, comunicarea, educarea publicului pentru a adopta comportamente cu risc scăzut de infectare sunt de asemenea importante, deoarece vaccinul în sine are nevoie de timp pentru a fi administrat celor mai mulţi oameni care au nevoie de el”, a declarat Pandu Riono.
Totodată, Irma Hidayana, cofondatoarea LaporCOVID-19, o iniţiativă independentă specializată în date despre noul coronavirus, cu sediul în Indonezia, afirmă că încrederea publicului în vaccinuri ar putea avea un impact asupra campaniilor de vaccinare.
Potrivit lui Dale Fisher, capacitatea acestui virus de a suferi mutaţii viitoare este în continuare necunoscută, la fel ca un posibil efect de amplificare a mutaţiilor din cauza vaccinurilor.
sursa: digi24.ro