Dezvăluiri

Mesaj tranșant al președintelui Cosmin Popescu pentru ministrul Energiei: Planul de restructurare și reorganizare a CEO să fie SUSPENDAT!

Președintele Consiliului Județean Gorj, Cosmin Popescu, i-a cerut, vineri, la Tg-Jiu, ministrului Energiei suspendarea Planului de restructurare a Complexului Energetic Oltenia și a evidențiat rolul pe care îl are energia produsă pe cărbune, în contextul crizei energetice. Șeful administrației județene a precizat că Planul de restructurare trebuie inclus în Strategia Energetică Națională. Cosmin Popescu i-a solicitat ministrului Energiei să analizeze, împreună cu decidenții din CEO, și să aloce sumele necesare pentru lucrările de închidere și reconstrucție ecologică a perimetrelor miniere.

Într-un discurs cu verb, singurul de altfel, restul fiind axate pe celebrarea jubileului centralei termoenergetice de la Rovinari, președintele Consiliului Județean Gorj i s-a adresat ministrului Energiei, Virgil Popescu, în numele gorjenilor, și i-a solicitat să poarte discuții cu oficialii europeni, pentru a renegocia Componenta 6 – Energie din PNRR, pentru a suspenda Planul de restructurare a CEO, iar mai apoi, documentul să fie integrat în Strategia energetică națională și aceasta să fie aprobată prin lege.

”Anul 2022 arată că sistemul energetic românesc, siguranța sistemului energetic românesc se bazează pe cărbune și energia din Oltenia. Ar trebui să ne întrebăm cu toții, factori de decizie, ce ar însemna acum să avem minimum 1.000 de MW produși în țară. Domnule ministru, profit de prezența dumneavoastră și, în numele cetățenilor județului Gorj, pentru că, vremelnic, sunt reprezentantul acestor oameni, vă rog să luați în considerare renegocierea Planului Național de Redresare și Reziliență, Reforma 1, Componenta 6. De asemenea, să discutați cu factorii de decizie europeni, astfel încât Planul de restructurare și reorganizare a companiei noastre să fie suspendat și integrat în Strategia energetică națională, aprobată prin lege, nu prin hotărâre de Guvern, să fie discutată în Parlamentul României cu toți factorii de decizie. Nu trebuie să ne trezim, din nou, cum ne-am trezit în Planul Național de Redresare și Reziliență, când eu nu am fost întrebat, colegii mei parlamentari din Gorj nu au fost întrebați și ne-am trezit cu acele prevederi în acest Plan. Sigur, acum avem decizii de comisii interministeriale, de comisii de analiză din care și eu fac parte, dar cred că aceste comisii trebuiau făcute înainte de a fi înaintat un Plan Național de Redresare și Reziliență către Comisia Europeană”, a precizat Cosmin Popescu.

Președintele Consiliului Județean Gorj a atras atenția cu privire la problemele pe care le-ar putea crea, în viitor, perimetrele miniere închise fără lucrările aferente reconstrucției ecologice a acelor zone și a cerut alocarea sumelor necesare pentru efectuarea acestora.

”De asemenea, domnule ministru, vă rog să analizați, împreună cu colegii mei din CEO, alocarea resurselor financiare pentru a asigura o închidere corectă a perimetrelor miniere. Sigur, unele se închid de la sine, pentru că își epuizează sursa, altele vor fi închise ca urmare, în viitor, a anumitor factori tehnici, dar avem nevoie de susținere pentru că nu putem să lăsăm perimetrele miniere închise de izbeliște. Nu numai că arată rău, dar vor crea probleme în viitor”, a adăugat șeful administrației județene.

Cu excepția perioadei 2008 – 2012, cât a fost deputat, și din 2016, de când este președinte al Consiliului Județean Gorj, Cosmin Popescu a fost angajat în cadrul fostei Societăți Naționale a Lignitului Oltenia ca și consilier juridic, iar, mai apoi, director de Resurse Umane, dar a deținut și funcția de secretar de stat în Ministerul Economiei și Comerțului, unde a coordonat sectorul resurse minerale și complexurile energetice.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *