Ciocăzanu a fost trimis în judecată…
… în luna aprilie a acestui an, pentru infracțiuni la legea privind autorizarea executării lucrărilor de construire. După ce a trecut de camera preliminară și a început judecata efectivă, de la al doilea termen, instanța a rămas în pronunțare, dar graba cu care s-a ajuns la această decizie s-a ameliorat pe parcurs, doar și judecătorul din acest caz are strânse legături cu dezvoltatorii imobiliari. Abia după trei termene instanța s-a pronunțat în acest dosar, iar sentința este una blândă și seamănă doar cu o mustrare pentru afaceristul care nu simte, în acest fel, rigorile legii, în condițiile în care cei 5.600 de lei îi găsește, la orice oră, rătăciți precum mărunțișul, prin bordul bolidului său.
În actul de sesizare al instanței, procurorii au reţinut că, la data de 02 iulie 2021, Primăria municipiului Târgu-Jiu, prin reprezentanții legali, a sesizat faptul că Narcis Ciocăzanu a desființat parțial împrejmuirea aflată pe latura de sud a Școlii Gimnaziale ”Alexandru Ștefulescu”, pe o lungime de aproximativ 35 de metri și latura perpendiculară ce cuprindea poarta de acces în curtea școlii. Din documentele prezentate a rezultat faptul că lucrările de desființare au fost realizate fără autorizație de desființare, în zona de protecție a Ansamblului Monumental Calea Eroilor.
La data de 27 iulie 2021, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale din cadrul IPJ Gorj s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de executarea fără autorizație de construire sau de desființare ori cu nerespectarea prevederilor acesteia a lucrărilor prevăzute la art.3 alin. I lit. b, referitor la desființarea parțială, fără autorizație, a unui gard – împrejmuirea aflată pe latura de sud a instituției de învățământ, lucrările fiind executate de către Narcis Ciocăzanu, fără a avea autorizație în acest sens.
Din materialul probator …
… administrat la dosarul cauzei a rezultat că la data de 28 iunie 2021, lucrătorii din cadrul Poliției Locale Târgu-Jiu au efectuat o verificare la unitatea școlară și a fost întocmită o notă de constatare, în prezența lui Ciocăzanu, în care se menționează că împrejmuirea a fost desființată, acesta precizând că lucrează la amenajarea terenului în vederea trasării locurilor de parcare prevăzute în proiect, pentru blocul construit de el în vecinătatea instituției de învățământ. ”Din documentele prezentate în timpul verificărilor a rezultat faptul că lucrările de desființare au fost realizate fără autorizație de desființare, în zona de protecție a Ansamblului Monumental Calea Eroilor. Totodată, în inventarul bunurilor care aparțin domeniului public al municipiului Târgu-Jiu, din anul 2021, rezultă că pe amplasamentul respectiv figurează împrejmuire realizată în anul 1965”, se arată în rechizitoriul procurorilor.
În cadrul anchetei a fost audiată fosta directoare a Școlii Gimnaziale ”Alexandru Ștefulescu” care a declarat că, în cursul lunii iunie 2021, a fost abordată de către Narcis Ciocăzanu, proprietarul blocului de locuințe construit lângă școala sus menționată, iar acesta i-a transmis că trebuie să ia legătura cu reprezentanții primăriei pentru a rezolva problema cu gardul dintre școală, întrucât acesta susținea că o parte din împrejmuire este situată pe terenul său. Fosta directoare a menționat, în declarațiile date la organele de cercetare penală, că în dimineața zilei de 28 iunie 2021, gardul situat pe latura de sud a școlii a fost demolat, moment în care, ea personal, a anunțat reprezentanții Primăriei Tg-Jiu și reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Gorj.
Ciocăzanu a declarat, în cadrul anchetei că a cumpărat acel teren situat în vecinătatea școlii, iar în noiembrie 2018, după obținerea tuturor avizelor necesare, i-a fost eliberată autorizația de construire pentru imobil locuințe colective P+2+M și amenajare teren. Ciocăzanu a susținut că, după terminarea lucrărilor la blocul de locuințe pe care l-a edificat în zonă, a solicitat Primăriei Târgu-Jiu realizarea recepției, însă la fața locului s-a prezentat o echipă de control din partea Poliției Locale care a întocmit o notă de constatare, prin care i s-a adus la cunoștință faptul că nu se poate realiza recepția lucrărilor întrucât nu a realizat amenajarea terenului, respectiv nu a trasat locurile de parcare și a realizat doar parțial aleile auto și pietonale. Afaceristul le-a spus anchetatorilor că, având în vedere faptul că pe terenul său se afla împrejmuirea provizorie de șantier a unei noi clădiri a instituției de învățământ, aflată în construcție, a purtat discuții atât cu reprezentanții Poliției locale, cât și cu directorul Școlii Gimnaziale, precum și cu reprezentanții primăriei, prin care le-a adus la cunoștință să demonteze împrejmuirea dintre terenul său și șantierul școlii, împrejmuire ce se afla aproximativ la mijlocul terenului, pentru a putea realiza amenajarea locurilor de parcare conform autorizației de construire. I s-a comunicat că nu poate face acest lucru, deoarece nu se știe în patrimoniul cui se află împrejmuirea respectivă. In aceste condiții, a procedat la demontarea împrejmuirii, iar panourile rezultate din demontare le-a rezemat de zidul școlii.
Ciocăzanu a invocat …
… instanței de judecată faptul că este dezvoltator imobiliar de peste 15 ani, fiind înregistrat ca persoana fizică plătitoare de TVA, iar trimiterea sa în judecată este nejustificată, întrucât atingerea adusă în concret valorii protejate este minimă.
În final, judecătorul de camera preliminară de la Judecătoria Tg-Jiu a constatat regularitatea actului de inculpare și a dispus începerea judecății.
Sentința pronunțată joi de Judecătoria Tg-Jiu, de condamnare la plata unei amenzi în valoare de doar 5600 de lei, rezultată din înmulțirea unui număr de 160 de zile-amendă cu suma de 35 de lei, corespunzătoare unei zile-amendă, nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.
Anamaria Stoica
Claudiu Matei