Mixul energetic intern la care speră managerul Complexului Energetic Oltenia, Daniel Burlan, este pus sub semnul întrebării. Cel puțin așa reiese din informarea publicată de Comisia Europeană pe site-ul propriu. Aici este disponibil Planul de restructurare și decarbonare al Complexului Energetic Oltenia. Documentul prevede separarea producției pe bază de lignit în momentul în care vor deveni disponibile noile investiții. Va exista chiar și o subsidiară care va prelua grupurile pe bază de lignit, având conturi separate față de cele ale Complexului Energetic Oltenia. Daniel Burlan spera la un mix energetic și un preț obținut din punerea în comun a energiei pe cărbune, gaze și fotovoltaice.
„În ceea ce priveşte renunţarea la lignit, autorităţile române s-au angajat să creeze o subsidiară distinctă a Complexului Energetic Oltenia („subsidiara pe lignit”), care va include şi va opera grupurile existente pe lignit şi alte active ale CE Oltenia care nu sunt incluse în planul de tranziţie la gaz sau regenerabile. Conturile subsidiarei pe lignit vor şi separate de cele ale CE Oltenia. Aceste capacităţi pe lignit vor fi reduse cu timpul, până se va renunţa de tot la ele, în conformitate cu calendarul naţionale de renunţare la lignit”, se arată în documentul menţionat.
Planul mai prevede reducerea treptată a activității carierelor miniere și a blocurilor pe bază de cărbune și închiderea completă până în 2029, respectiv 2030.