Noua lege a pensiilor îi scoate din nou în stradă pe minerii și energeticienii din cadrul Complexului Energetic Oltenia. Joi, vor protesta în fața guvernului pentru recunoașterea grupelor de muncă, eliminate, la 1 septembrie, din actul normativ. Președintele Federației Naționale Mine Energie, Dumitru Pîrvulescu, a constatat că, la Ministerul Muncii, există reticență din partea unor oficiali din zona Moldovei privind modificarea Legii pensiilor.
„Noi, în timp, am avut discuții și cu doamna ministru și i-am expus problemele. Eu cred că există o răutate în privința oamenilor care sunt în spatele dumneaei, e o doamnă de la PSD, de la Casa de Pensii, director general sau nu știu ce este, care vine din zona Moldova, eu n-am nimic cu zona Moldova, e domnul Budăi, care vine tot de acolo, zona aia a fost o zonă mai săracă, cu salarii mai mici și vă dau exemplu, în lege o chestie iar absurdă, adică scrii, acolo, principiu mare, principiul contributivității, dar tu, când faci calculul pentru condițiile speciale și deosebite, le faci numai până la limita salariului mediu pe economie. Aici, în zona asta de energie, de minerit, de metalurgie, au fost salarii mai mari decât medii, pentru că salariile au fost influențate de mediul de muncă, pentru că nu oricine era nebun să lucreze în subteranul din Valea Jiului sau din uraniu. Și, atunci, e clar că toate categoriile acestea pierd, pentru că au peste, dându-se doar 0,5 la speciale și 0,25 la deosebite, iar cei care sunt cu salarii mici, îi aduce la nivelul mediu, deci iau și ei tot 0,5 sau 0,25. Ceea ce nu este normal. De exemplu, au fost momente în care muncitorii aveau undeva la 2 salarii medii pe economie, în loc să ia 3 puncte, cum era înainte, ia doar 2,5 puncte, pierd o jumătate de punct. Este răutate, pentru că cei de acolo au avut, poate, jumătate din salariul mediu și nu e în regulă. Eu înțeleg că trebuie să găsești metode prin care pe cei cu pensii mici să-i ajuți, dar nu făcând o chestie să iei de la ceilalți. Că nici ai noștri nu sunt bogați, partea de minerit și siderurgie. Nu poți să iei banii de la unul care a contribuit, ca să spui tu că ești stat social, păi asta nu e stat social”, afirmă liderul FNME.
“Iar vom avea scandal”
Dumitru Pîrvulescu susține că minerii și energeticienii din CE Oltenia riscă să aibă pensii mai mici decât salariile, așa cum era în urmă cu 10 ani, dacă nu se va modifica Legea pensiilor.
„În partea unde ai contribuit, nu te plătesc, pe contribuția pe care ai avut-o, în schimb, s-au dat, poate, sunt ok punctele de stabilitate, dar pe punctele de stabilitate nu s-a contribuit, de asta spun că e lege electorală. Adică, au dat niște bani, nu că-i ajută pe pensionari foarte mult, pentru că pensiile sunt de mizerie în România, chiar dacă le-au dat 500 de lei, 1500 de lei, tot o pensie de mizerie este. Trebuie să găsească alte pârghii statul ăsta. Pârghia este de a scoate economia asta neagră și gri la suprafață, ca de acolo să plătească milioanele de pensionari cu pensii ridicol de mici. Nu poți să faci asta, încălcând principiile tale, adică îți treci principiul contributivității, dau banii la cei care n-au contribuit, dar, în același timp, eu nu plătesc pe ăia care au contribuit. La CEO, o să avem problemele care au fost acum 10 ani. Se ieșea la 57 de ani, cei care aveau condiții deosebite, la timpul respectiv, și oamenii înjurau, când îi puneau pe listă, pentru că erau pensii mici. La fel și acum, asta va fi problema gravă, nu că ieșim mai repede la pensie. Problema e că scoți un om la pensie cu o pensie foarte mică, va fi o diferență foarte mare între pensie și salariu și nu va mai vrea nimeni să iasă la pensie și iar vom avea scandal, în contextul în care tu, stat român, te-ai angajat să închizi energia pe cărbune. Sunt de acord, dacă nu te angajai, dacă mă lăsai să lucrez până la 60 de ani, dar în acest context, oamenii ăștia ce fac?”, a adăugat liderul sindical.