Acum, Dorin Hanu candidează, din nou, (atenție!) de pe primul loc pe listele PSD Motru, pentru o poziție de consilier local al municipiului pe care l-a jefuit… cu legea-n mână, cu Cosmin Morega la înaintare sau la pierzanie, pentru funcția de primar, dar pe locul al doilea la Consiliul Local (?!) și Tudor Dobrică în așteptarea unei oferte pe atât de bogată pe cât de fidel le e celor doi. Doar Primăria are fonduri, o spun juriștii ei, ori de câte ori au deschis larg baierele bugetului local pentru mai marii PSD.
Modalitatea în care fostul primar PSD a obținut sentințe favorabile lui împotriva Primăriei Motru este una cât se poate de îndoielnică, dat fiind faptul că, în spețe similare, împotriva acelorași pârâți, angajați ai Primăriei Motru au pierdut procesele în care solicitau același gen de sporuri. Exemplu elocvent este șoferul direcției economice, N.I, căruia instanța nu i-a acordat spor de mobilitate sau confidențialitate, deși activitatea sa se încadra cât se poate de clar în ceea ce numim ”mobilitate”.
Însă, în procesele Dorin Hanu împotriva Primăriei Motru, juriștii primăriei nu numai că nu au contestat cererile lui Hanu, dar i le-au și susținut acestuia în instanță, dovedindu-și devotamentul (culmea!) nu în fața legii, ci a primarului de-atunci, lăsând soluția ”la aprecierea instanței”, cu precizarea expresă că ”dispun de fondurile necesare pentru acordarea acelor sume” (?!).
În plus, deși aveau termen de recurs, niciuna dintre hotărârile instanțelor nu a fost atacată de către Primărie, pentru a urma toate posibilitățile legale ca bugetul local să nu fie jefuit.
Nu în cazul fostului primar PSD! În același tip de spețe, simplu angajat versus Primăria Motru, juriștii Primăriei și-au dat tot concursul pentru ca angajatul să nu-și câștige drepturile legale. Șoferul Direcției economice a Primăriei nu și-a obținut sporul de mobilitate, deși a prezentat dovezi că, în conformitate cu fișa postului, nu își desfășoară activitatea într-un loc stabil, fiind obligat să se deplaseze în județ și în țară. În cazul său, juriștii lui Hanu au apărat primăria până la Curtea de Apel Craiova. Cu documente bine încropite în cazul șoferului, justiția a ajuns la decizii strâmbe: primarul avea spor de mobilitate, iar conducătorul auto nu!
Fotoliul de primar – “condiții vătămătoare” pentru Dorin Hanu
Sporul pentru condiții vătămătoare, de care Hanu a beneficiat din propria-i dispoziție, se acordă pentru locurile de muncă unde sunt înregistrate îmbolnăviri profesionale, accidente de muncă sau cazuri mortale ca urmare a activității desfășurate. În condiții neuropsihice dificile lucrează judecătorii, profesorii, cadrele medicale, cei care au un aport mare de public zilnic, cum sunt funcționarii de la ghișee…
Sporul de dispozitiv a fost acordat de către alte instanțe funcționarilor publici care l-au solicitat, mai puțin primarilor și viceprimarilor, funcții care sunt asimilate celor de demnitari și care nu beneficiază de sporuri.
În 23 iunie 2016, cele trei mandate ale primarului PSD la Motru au încetat. De atunci, Dorin Hanu nu a mai înaintat nicio acțiune prin care să solicite diverse sume Primăriei Motru. Nemaifiind el cel care semna documentele ce ajungeau în instanțe, primăria ar fi urmat toate căile legale pentru a se apăra și nicidecum nu i-ar fi oferit pe tavă procente peste procente din bugetul său.
Legea administrației publice locale = ZERO! Motru a avut propriile legi, marca Hanu…
Pe lângă sporurile de mai sus și tot prin Dispoziție a Primarului Hanu Dorin, din data de 10.02.2011, Primăria municipiului Motru este obligată să-i achite lui Hanu Dorin drepturi speciale pentru menținerea sănătății și spor pentru condiții vătămătoare. Împreună, sporurile depășesc 100 % din salariu.
Sumele pe care Primăria Motru a fost obligată să le bage în buzunarul gospodarului PSD ca sporuri pentru cât de periculoasă era munca domniei sale nu s-au oprit la cele câștigate în instanțe, cu ajutorul unora dintre angajații plătiți tocmai să apere de jafuri Primăria. Ele au însoțit remunerațiile lunare ale fostului edil până la terminarea celor trei mandate.
Curios este faptul că ”ajutorul” dat de angajați ai Primăriei Motru fostului primar pentru a induce în eroare judecătorii a fost trecut cu vederea de diverse controale. Astfel, deși legea prevede clar că primarii, asemeni miniștrilor, senatorilor, deputaților ș.a. nu sunt funcționari publici, Dorin Hanu s-a adresat instanțelor în calitate de ”funcționar public de execuție”, depunând adeverințe eliberate sub propria-i răspundere, necontestate de cei care ar fi trebuit să apere Primăria.
Funcțiile publice de execuție însumează profesii de la cea de expert până la consilier, dar nu primar sau viceprimar. Tocmai din această cauză, gospodarul PSD al Motrului, cu complicitatea angajaților de casă din Primărie, s-a folosit de mai multe trucuri pentru a ”convinge” instanțele: când a solicitat sporurile de mobilitate și confidențialitate, s-a declarat ”referent”, în cazul sporului de dispozitiv a invocat drepturi ale militarilor, care beneficiază de acest spor ca urmare a consemnărilor în dispozitiv. Una peste alta, Hanu era când primar, când funcționar public, cu atribuții de la cele ale juriștilor până la cele ale diriginților de șantier, de consilier sau inspector resurse umane.
Instanțele au judecat spețele în baza documentelor emise de angajații Primăriei și a apărărilor formulate de juriști (în favoarea reclamantului!), astfel că Primăria s-a trezit jefuită din interior. În mod expres, juriștii au ținut să precizeze celor ce judecau aberantele solicitări ale lui Hanu că primăria are fondurile necesare să-i achite lui Hanu multiplele sporuri. Rămâne de văzut dacă sumele încasate de fostul primar, cu complicitatea directă a unora dintre angajații primăriei, se vor constitui în prejudiciu și vor fi recuperate de la cei care nu numai că nu au apărat instituția, dar i-au facilitat acestuia jaful asupra banilor publici.
Legea încălcată cu bună știință, 215/2001, legea administrației publice locale valabilă până în 2019, specifică cât se poate de clar: ”Pe durata mandatului, primarul și viceprimarul primesc o indemnizație lunară, ca unică formă de remunerare a activității corespunzătoare funcției de primar, respectiv de viceprimar, și care reprezintă baza de calcul pentru stabilirea drepturilor și obligațiilor care se determină în raport cu venitul salarial. Primarul și viceprimarul nu beneficiază de sporul de vechime în muncă și nici de alte sporuri prevăzute de lege (art. 57 al.5).”
Trioul Hanu – Morega – Dobrică, același mod de operare
Cu un mod de operare apropiat, Cosmin Morega, fostul director general al Direcției Publice Motru, a încasat ilegal sume foarte mari, escrocheriile fiind descoperite de controlul Curții de Conturi, în anul 2014. Experții au găsit nereguli și ilegalități care umplu la refuz un dosar. Cosmin Morega și-a acordat indemnizații, sporuri și prime, inclusiv alocație de hrană și medicamente, încălcând cu bună știință legea care stabilește remunerația lunară a directorilor de societăți comerciale aflate în subordinea administrației locale. N-au fost uitați nici membrii Consiliului de Administrație, Direcția Publică fiind păgubită la vremea aceea cu aproape 60.000 lei, sume neactualizate.
Nici Tudor Dobrică nu a fost uitat. Secundul lui Hanu a urmat exemplul șefului de primărie și partid, obținând și el în instanță diverse sporuri.
După cele trei mandate de primar al Motrului, Hanu a devenit consilier județean al PSD, calitate din care s-a opus ca municipiul Motru să primească vreun leu din sumele alocate pentru echilibrarea bugetelor locale din Gorj, la formarea cărora și motrenii au contribuit. În fiecare din cei patru ani de mandat 2016 – 2020!
Iată mai jos sumele încasate la momentul rămânerii definitive prin neapelare a fiecărei sentințe din prima instanță: