Cei 1800 de angajați pe perioadă determinată din Complexul Energetic Oltenia au salariile mai mici, deși prestează aceleași activități ca minerii și energeticienii din companie. Președintele executiv al Sindicatului Mine Energie Oltenia, Jan Popescu, afirmă că există diferențe salariale pentru că minerii cu vechime de zeci de ani în companie au spor de fidelitate și spor de vechime, spor pe care nu-l încasează noii angajați.
”Avem undeva la 30% diferența de sporuri între colegii noi angajați și ceilalți, care au vechime necesară în câmpul muncii pentru a beneficia de sporurile maxime”, afirmă președintele executiv al Sindicatului Mine Energie Oltenia.
“Încasează cele mai mici venituri, pentru că în proporție de 80%, poate chiar 90% din acești colegi au sporurile de vechime mai mici decât ceilalți colegi. Noi am avut un spor de fidelitate care se ducea până la 10% maxim. Este o diferență de cel puțin 9 procente între un coleg care este nou angajat și un coleg care are 10%. Ori un 9% la salariu, plus diferențele la sporul de vechime, avem colegi care au 25%, avem colegi noi care au 1% sau 2%, vedeți, avem undeva la 30% o diferență de sporuri între colegii noi angajați și colegii ceilalți care au vechimea necesară în câmpul muncii pentru a beneficia de sporurile maxime. Este normal, este corect, este drept. În orice societate comercială, în orice lume normală, sporurile de vechime fac sau au făcut și vor face diferența mereu. Acum, introducându-le în salariu de bază, e clar că diferența s-a văzut, dar nu va mai fi, pe viitor, pentru că a dispărut sporul de vechime și fidelitate, introducându-le și pe acestea în salariul de bază”, a precizat liderul SMEO.