Minerii și energeticienii din cadrul Complexului Energetic Oltenia vor beneficia, începând cu data de 1 mai, de o majorare salarială netă de câte 700 de lei, potrivit noului contract colectiv de muncă. În plus, comisia de negocieri sindicate-administrație se va întâlni, pe data de 7 mai, pentru a stabili criteriile în baza cărora trebuie acordat fondul de promovare.
“Chiar ieri(nr. luni), a fost ridicat de la Inspectoratul Teritorial de Muncă noul contract colectiv de muncă a cărui aplicabilitate va fi cu 01.05.2024, până în 2026 și, așa cum am spus, anual, cel mai important lucru care ne interesează pe noi, capitolul Salarizare poate fi renegociat. Din luna mai, va fi primită majorarea salarială, inclusiv acel fond de avansare-promovare, armonizare, cum este denumit, săptămână viitoare, pe 7, vom stabili criteriile pentru acordarea acestui fond de avansare promovare, ca acei colegi să-l primească majorat inclusiv la avans. Din punctul meu de vedere, la nivelul SE Rovinari, pentru că eu nu pot să vorbesc pentru alți colegi, criteriul de bază în procesul de armonizare-promovare trebuie să fie următorul: niciun coleg care își desfășoară activitatea în producție din SE Rovinari nu trebuie să piardă nici măcar un leu din venituri, prin introducerea sporului în salariu, iar venitul datorat acestui fapt trebuie să fie aproximativ egal pentru toți salariații din activitatea de producție și mentenanță. Încă o dată le reamintesc colegilor mei mineri și energeticieni că soluția introducerii sporurilor în salariu a fost pentru păstrarea și securizarea veniturilor, nu pentru a pierde unii colegi din venituri, iar unii pentru a câștiga. Creșterea salarială de care vom beneficia cu toții 100% este de 1200 de lei brut, 700 de lei net, cu un plus mai mare sau mai mic datorat sporului de noapte, iar colegii mei din activitatea de producție trebuie să beneficieze la acel fond de avansare de o sumă care să le compenseze eventuale pierderi, dacă vor avea pe partea de sâmbete-duminici”, afirmă președintele executiv al Sindicatului Mine Energie Oltenia, Jan Popescu.
Care e situația pensionărilor din cadrul CE Oltenia
Un nou val de pensionări pe Legea nr.197/2021 ar putea avea loc în luna august, înainte să intre în vigoare noua lege a pensiilor. Jan Popescu susține că, în ultima perioadă, a scăzut numărul angajaților care și-au depus dosare de pensionare.
„S-a observat o încetinire a pensionărilor în CEO în ultima lună și jumătate. Toți cei cu care am stat de vorbă, și colegii mei mineri și energeticieni și liderii de sindicat, credem că, în perioada august, înainte de intrarea noii legi a pensiilor în vigoare, atunci vor fi cele mai multe solicitări pentru ieșirea la pensie pe Legea 197, având în vedere că, la 1 septembrie, va intra noua lege în vigoare. Suntem, până la urmă, în grafic, dacă putem spune așa, cu personalul. La termocentrala Rovinari, suntem, din punctul meu de vedere, sub limita funcționării. Ne-ar mai trebui câteva persoane și apelul l-am făcut și îl fac mereu către colegi din CEO să vină către termocentrala Rovinari. Sper ca, până la urmă, să se rezolve și acest lucru pentru ca și colegii mei din termocentrala Rovinari care își desfășoară activitatea să beneficieze de liberele cuvenite, de zilele de concediu neefectuate în parametri optimi. Legat de pensionarii reveniți în CEO nu aș putea spune dacă vor fi menținuți, pentru că nu am datele necesare. La termocentrala Rovinari fără colegii noștri care au revenit din pensie ne-ar fi foarte greu să ne desfășurăm activitatea. Dacă angajatorul va decide ceva pentru prelungirea sau neprelungirea colegilor care au venit din pensie o poate face, nu este problema mea, ca lider, e a angajatorului. Acolo, unde, până la urmă, nu se funcționează și au venit din pensie câteva zeci de colegi care iau din fondul de salarii al tuturor și colegii mei din termocentrala Rovinari, poate, muncesc mai mult decât celelalte sucursale, iar la împărțirea banilor suntem egali”, a adăugat liderul SMEO.