Compania a demarat de urgenţă măsurile necesare pentru remedierea defecţiunilor cauzate de incident pentru a restabili operaţiunile normale.
„Incidentul a avut loc pe fondul unei manevre normale de oprire cu descărcare de sarcină a hidroagregatului (HA) nr. 3 (20 MW). Astfel, la deconectarea întreruptorului de 110 kV – HA3, polul aferent fazei T a rămas nedeconectat, personalul executând manevrele de intervenţie specifice pentru astfel de cazuri. Intervenţia a fost urmată de o explozie a camerei de stingere a polului fazei T, urmată de declanşarea grupurilor HA4 şi HA2, încărcate la 20 MW fiecare, precum şi a HA6, încărcat la 52 MW. Salariaţii companiei au acţionat conform procedurilor interne de urgenţă pentru astfel de incidente. Suplimentar, a fost solicitată intervenţia autorităţilor competente, respectiv a Detaşamentului de pompieri Piatra-Neamţ, care a trimis la faţa locului trei autospeciale de stingere şi o ambulanţă SMURD”, precizează comunicatul.
O persoană a avut nevoie de îngrijiri medicale, fiind afectată de suflul exploziei. Aceasta a fost preluată în stare conştientă de echipajul SMURD şi transportată la Unitatea de Primiri Urgenţe din Piatra-Neamţ pentru evaluare şi tratament, aflându-se în afara oricărui pericol.
Un echipaj al serviciului de intervenţie a rămas la locul evenimentului pentru a asigura zona şi pentru a monitoriza situaţia în continuare.
„Siguranţa angajaţilor, a comunităţii şi a mediului înconjurător rămâne prioritatea noastră principală. Hidroelectrica SA colaborează strâns cu autorităţile şi va informa publicul cu privire la orice evoluţii ulterioare legate de acest incident”, dă asigurări compania.
Avaria de la CHE Stejaru nu are implicaţii asupra siguranţei în funcţionare a Sistemului Energetic Naţional. Energia neprodusă de la momentul incidentului a fost compensată prin încărcarea suplimentară a CHE Lotru.