Baie rituală veche de 2.000 de ani, numită „mikve”, este singura descoperire arheologică cunoscută făcută la Ghetsimani care datează de pe vremea când Iisus trăia, au spus arheologii de la Autoritatea Antichităților din Israel (IAA) și Studium Biblicum Franciscanum.
„Descoperirea băii atestă probabil existența unei industrii agricole aici în urmă cu 2.000 de ani, posibil pentru producerea de ulei sau vin. Legile evreiești pentru purificare obligau muncitorii implicați în producerea de ulei și vin să se purifice”, a explicat Amit Re’em, arheolog la IAA. Numele Ghetsimani provine de la termenul ebraic pentru „presă de ulei”, a mai precizat arheologul.
„Pentru amintirea și odihna iubiților lui Hristos”
O biserică veche de 1.500 de ani descoperită la sit a fost cel mai probabil construită pe vremea când Imperiul Bizantin era la conducere în regiune, deși oamenii au continuat să o folosească după ce musulmanii au invadat zona în jurul anului 640 e.n., au mai spus arheologii. Biserica este construită din piatră fină, inscripționată cu un mesaj în limba greacă.
„Pentru amintirea și odihna iubiților lui Hristos. Dumnezeu care ai primit sacrificiul lui Avraam, accepta ofranda slujitorilor tăi și iartă-le păcatele. Amin”, arată mesajul.
Potrivit Bibliei, Iisus a fost arestat de o mulțime din care făcea parte și Iuda, care l-a identificat pe Iisus prin faptul că l-a sărutat. Apoi, Iisus a fost adus în fața lui Ponțiu Pilat, prefect al Iudeei, care l-a judecat și condamnat pe Iisus la răstignire, potrivit Live Science.
Unul dintre cele mai importante sanctuare din Țara Sfântă
Asftel, Grădina Ghetsimani, care a fost locul arestării lui Iisus și trădării de către Iuda, este importantă pentru mulți creștini din ziua de azi. „Ghetsimani este unul dintre cele mai importante sanctuare din Țara Sfântă, pentru că în acest loc tradiția aduce aminte de rugăciunea lui Iisus și trădarea sa, precum și pentru că în fiecare an milioane de pelerini vizitează și se roagă aici”, a declarat Francesco Patton, Custodele Țării Sfinte, care este ales de Vatican și este unul dintre cei mai seniori oficiali ai Bisericii din regiune.
Viitorii pelerini la Grădina Ghetsimani vor putea să vadă descoperirile, au precizat arheologii. „Rămășițele descoperite recent vor fi incorporate în centrul pentru vizitatori care va fi construit aici și vor fi expuse pentru turiști și pelerini, despre care sperăm că se vor întoarce cât de curând posibil la Ierusalim”, a spus Amit Re’em, arheolog la IAA.