Mama fetiței nu-și explică de ce nu-i pot fi alocați banii și spune că cel mai probabil reprezentanții administrației locale se tem de un eventual control al Curții de Conturi, însă există prevederi legale pentru aceste sume, și exclude posibilitatea ca instituția să nu aibă banii necesari, în condițiile în care comuna este una bogată. De altfel, dacă ne gândim că femeia de serviciu a primăriei primește un salariu brut lunar de 5241 de lei, se poate deduce că nu banii sunt problema în acest caz, aparținătorii fiind trimiși la instanță.
Menționăm că, la Runcu, sunt 42 de asistenți personali, cu carte de munca, pentru persoanele cu handicap, efortul bugetar fiind susținut, cum s-a menționat deja, doar zece la sută de UAT.
Legat de acest spor, așa cum au fost sfătuiți, părinții fetiței s-au îndreptat în instanță împotriva primăriei, pe rolul Tribunalului Gorj-Secția Conflicte de Munca a fost înregistrat dosarul 1204/95/2023, procesul fiind în faza de judecată la fond.
Problemele familiei Cămin nu se opresc, din păcate aici. Părinții fetiței au fost obligați să apeleze a doua oară la instanță, de data aceasta pentru că primăria nu a înregistrat la ITM Gorj, contractul de muncă semnat cu beneficiara, în octombrie 2023. Practic, în momentul de față, mama fetiței nu deține un contract valabil de muncă, deoarece actul semnat pe 30 octombrie este incomplet, nefiind semnat de primar și de secretarul UAT, documentul fiind semnat de Iana Cămin cu obiecțiuni.
Dosarul acesta a fost înregistrat tot la Tribunalul Gorj-Secția Contencios Administrativ, având ca obiect obligația de a face, cu nr.7615/95/2023, aflat în faza de fond, cu primul termen pe 13 februarie. În paralel, pe aceeași speță, s-a mai înregistrat un dosar la Tribunalul Gorj-Secția Conflicte de Munca, cu nr.7461/95/2023. Și acest dosar se află la fond, fără să se stabilească un prim termen de judecată.
În tot acest timp, familia cheltuiește, lunar, cu îngrijirea fetiței sume considerabile, copilul având nevoie de terapii, control medical specializat, știut fiind că la Gorj nu există Neurologie Pediatrică, astfel că acest tip de examinări se fac în afara județului. Medicația nu se găsește de multe ori în țară și se fac eforturi să fie adusă din străinătate.
Soții Cămin susțin că au decis să fac publice aceste probleme, care se vor regla cu siguranță în instanță, pentru a trage un semnal de alarmă vizavi de carențele din sistem, de problemele pe care le întâmpină asistenții persoanelor cu handicap grav, opacitatea autorităților în fața acestor probleme, dar și refuzul autorităților județene de a interveni și a oferi clarificări în astfel de situații limită.
„Am fost de două ori în audiență la ITM, am făcut sesizări la DGASPC Gorj, am purtat o corespondență cu Primăria Runcu dar, din păcate, răspunsurile au fost neclare, evazive, fără bază legală, cu destinație clară: instanța de judecată”, declară, dezamăgită, Iana Cămin. În tot acest timp, copilul și drepturile ei la asistent personal, plătit conform legii sunt viciate de un sistem care nu ajuta persoanele cu dizabilități ci, dimpotrivă, le îngreunează existența.
Familia Cămin are trei copii în îngrijire, mama lucrează doar că asistent personal, iar tatăl administrează propriul SRL.