Stil de viață

O parte dintre beneficiile lăptişorului de matcă

Denumit şi „elixir al tinereţii“, lăptişorul de matcă este leacul pregătit de albine, în „farmacia“ stupului. El este apreciat de veacuri întregi în întreaga lume pentru că ajută la prevenirea anumitor tipuri de cancer, la scăderea tensiunii arteriale şi a nivelului colesterolului „rău“.

Lăptişorul de matcă, miraculosul leac din „laboratoarele“ stupului, este o substanţă de culoare crem-aurie, obţinută din miere şi amestecul substanţelor existente în glandele secretoare ale albinelor tinere, în vârstă de maximum 12 zile. Datorită lăptişorului de matcă, hrana pe care suverana o consumă, aceasta trăieşte aproape 5 ani, în vreme ce albinele lucrătoare trăiesc numai 45 de zile. Ca ea, şi noi oamenii, putem beneficia de avantajele lăptişorului de matcă.

Revigorează organismul
Graţie compuşilor indispensabili organismului, printre care acidul pantotenic, lăptişorul de matcă este un puternic energizant natural, care combate efectele stresului şi regenerează organismul. Un corp slăbit de boală (mai ales de hepatită) sau de o intervenţie chirurgicală poate fi revigorat cu ajutorul lăptişorului de matcă. Cei care au o perioadă de efort fizic ori intelectual intens pot şi ei apela la acest leac-minune. Este ideal pentru cei care au o alimentaţie deficitară, o stare de slăbiciune generală, sunt anxioşi ori suferă de depresie.

Controlează colesterolul
Colesterolul mărit este una dintre cele mai importante cauze care provoacă probleme cardiovasculare cum este infarctul. Lăptişorul de matcă te poate ajuta, pe termen lung, în prevenirea aterosclerozei şi a atacurilor cerebrale. În 2007, un grup de cercetători japonezi a studiat efectele lăptişorului de matcă asupra nivelului colesterolului în sânge în cazul a 15 voluntari. 7 dintre aceştia au primit câte 6 g de lăptişor de matcă pe zi, timp de 4 săptămâni. Lor le-a scăzut nivelul colesterolului „rău“, faţă de ceilalţi care nu au primit lăptişor de matcă.

Previne cancerul
Există foarte mulţi agenţi antioxidanţi în compoziţia lăptişorului de matcă şi datorită acestora, el poate inhiba estrogenul bisfenol A (BPA) implicat în declanşarea cancerului la sân. Dacă introduci în dieta ta lăptişor de matcă (0,5 g-1 g zilnic, sublingual), poţi preveni această boală.

Este agent antiinfecţios
Datorită vitaminelor A, C, D şi E, a mineralelor (calciu, fier, cupru, fosfor, potasiu, siliciu, sulf), enzimelor şi a 18 aminoacizi, lăptişorul de matcă are virtuţi antibiotice. El ajută la prevenirea unor infecţii precum cea cu bacilul Koch (care produce tuberculoza), cu bacilul E.coli (vinovat de enterocolită) sau cu stafilococul auriu.

Acţionează împotriva îmbătrânirii premature
Aşa cum lăptişorul de matcă ajută regina stupului să trăiască de 20 de ori mai mult decât albinele lucrătoare, la fel de bine, agenţii antioxidanţi din compoziţia lui ajută la eliminarea radicalilor liberi care, în mod normal, cauzează îmbătrânirea prematură a celulelor şi favorizează boli precum cancerul. Antioxidanţii menţin sănătatea pielii şi pot preveni pierderea părului. Pentru revitalizarea tenului obosit, poţi face o mască dintr-o linguriţă de lăptişor de matcă şi un gălbenuş de ou, pe care o ţii pe faţă 20 de minute.

Scade tensiunea arterială
Dacă ai hipertensiune, eşti oricând expus unei boli de inimă sau unui infarct. Când ai tensiunea mărită, medicii îţi recomandă reducerea ori chiar eliminarea sării din mâncare şi un stil de viaţă sănătos şi activ. Dar, mai există un remediu: lăptişorul de matcă, care acţionează în caz de hipertensiune, aşa cum au constatat cercetătorii japonezi în anul 2009. Potrivit acestora, proteinele din compoziţia lăptişorului de matcă ajută în normalizarea valorilor tensiunii.

Creşte fertilitatea
Conform unui studiu al ginecologului iugoslav Bogdan Tekavcic, femeile care au urmat un tratament îndelungat cu lăptişor de matcă şi polen au scăpat de problemele legate de ciclul menstrual. Tot lor li s-a îmbunătăţit starea de sănătate a ovarelor. Lăptişorul de matcă ajută creşterea fertilităţii la femei prin reducerea inflamaţiilor şi menţinerea sănătăţii organelor reproductive.

 

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *