Tribunalul Suceava a condamnat-o în 30 aprilie pe o tânără din localitate la un an și patru luni de închisoare cu suspendare pentru dare de mită. Decizia instanței nu este definitivă.
Femeia a intrat în colimatorul ofițerilor anticorupție după ce a încercat să îl mituiască pe polițistul examinator ca să o treacă la proba practică a examenului pentru permis.
În perioada noiembrie-decembrie 2022, suceveanca a urmat cursurile unei școli de șoferi, iar după ce a promovat proba teoretică în vederea obținerii permisului de conducere, a fost programată pe 10.03.2023 în vederea susținerii probei practice.
Avea asupra sa dosarul de candidat pe care trebuia să-l prezinte polițistului cu care urma să susțină proba. Femeia a introdus în interiorul acestuia două bancnote de 50 de euro și i-a dat dosarul polițistului.
În mașină se afla și un martor, conform prevederilor legale, acesta fiind ales, de regulă, din rândurile candidaților. După ce s-a așezat pe scaunul din dreapta față, tânăra i-a înmânat agentului de poliție dosarul menționat, iar când acesta l-a deschis, a observat cele două bancnote, fiindu-i evident că acestea îi erau destinate.
Iritat, agentul de poliție a întrebat-o pe femeie despre bani, aceasta nereușind să-i ofere o explicație rezonabilă. Imediat, polițistul a anunțat pe cale ierarhică ce se întâmplase, iar superiorii săi au reclamat fapta la Direcția Generală Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava, care a constatat comiterea infracțiunii de dare de mită.
„În aceste împrejurări, inculpata a susținut că a introdus bancnotele înainte de a fi martor la susținerea de către numitul … a probei practice, dar când a constatat că proba este facil de trecut, a intenționat să-și retragă bancnotele din dosar, însă a uitat să facă acest lucru”, a stabilit procurorul de caz în rechizitoriu.
Judecătorul a respins explicația tinerei, apreciind că aceasta i-a dat bani polițistului cu intenția clară de a-l mitui.
„S-a stabilit dincolo de orice îndoialǎ rezonabilǎ cǎ fapta existǎ, constituie infracţiune, sub aspectul laturii obiective şi subiective, şi a fost sǎvârşită de cǎtre inculpată cu forma de vinovǎţie prevǎzutǎ de lege, iar instanţa va dispune condamnarea acesteia. Instanţa consideră că pedeapsa pronunţată trebuie să aibă un puternic caracter exemplar, pentru a descuraja atât pe inculpată, dar şi pe ceilalţi membrii ai societăţii de la săvârşirea unor asemenea fapte prevăzute de legea penală”, și-a motivat magistratul decizia de condamnare.