Ultima oră

O ţară vecină cu România introduce testarea obligatorie pentru droguri și alcool la parlamentari

Membrii Parlamentului bulgar urmează să fie testaţi obligatoriu pentru droguri şi alcool înaintea începerii fiecărei sesiuni partamentare, potrivit unor noi prevederi propuse de Comisia temporară pentru elaborarea unui proiect de regulament de procedură a Adunării Naționale.

Iniţiatorii acestei măsuri sunt Pavela Mitova și Alexander Rașev de la partidul „Există un astfel de popor” și şi noua prevedere a fost adoptată de comisia temporară cu 10 voturi pentru, 0 împotrivă și 3 abțineri.

Analizele medicale ar urma să fie efectuate într-un laborator de specialitate selectat de președintele Adunării Naționale a Bulgariei, iar rezultatele testelor îi vor fi transmise tot acestuia, lui revenindu-i obligaţia de a le anunța în cadrul următoarei ședințe parlamentare.

Astfel, propunerea comisiei prevede că parlamentarii trebuie să facă analize medicale de sânge pentru alcool și droguri la începutul fiecăreia dintre cele trei sesiuni.

În plus, astfel de teste pot fi solicitate și de către președintele Adunării Naționale sau de o treime dintre deputați dacă există motive să se suspecteze că un parlamentar a consumat alcool sau substanţe interzise. Pentru aprobarea unei astfel de cereri va fi nevoie de o majoritate de voturi a mai mult de jumătate din deputații prezenți, scrie Novinite, care citează BTA.

Pedepse pentru parlamentari
Parlamentarii care refuză testarea vor fi excluși din sesiune, iar cei prinși sub influenţa băuturilor alcoolice sau a substanţelor interzise vor fi exmatriculaţi din trei sesiuni consecutive, adică timp de un an.

O altă prevedere a noului regulament pedepseşte actele de vandalism din Parlament, cu excluderea celor care se fac vinovaţi tot timp de trei sesiuni.

Conform propunerii actuale, parlamentarii vor fi supuși testelor de trei ori pe an – înainte de fiecare dintre cele trei sesiuni parlamentare principale: de la Anul Nou până la Paște, de la Paște până în vară și din vară până la Crăciun.

Deși votul comisiei reflectă consensul tuturor grupurilor parlamentare, rămâne incert dacă aceste modificări vor fi aprobate de plenul Adunării Naționale în cadrul sesiunilor plenare ale acesteia.

 

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *