S-a strigat mobilizare pentru rezerviștii din România. În luna septembrie, au fost convocați la unități militare din țară pentru activități de pregătire. Anunțul a fost făcut chiar de Ministerul Apărării Naționale.
Toamna anului 2024 a adus un anunț important pentru o anumită categorie de cadre militare de la noi din țară. Rezerviștii din România au fost chemați să participe la un program special.
Ministerul Apărării Naționale a convocat rezerviștii din două județe. Astfel, acești militari din Prahova și Dâmbovița au fost așteptați, în primele zile ale lunii septembrie, în unitățile în care au fost repartizați. Motivul: desfășurarea unor activități specifice de pregătire.
Rezerviștii din România, mobilizați în septembrie
Reprezentanți MApN au transmis că a fost vorba despre un exercițiu de antrenament pentru evaluarea rezervei MOBEX PH-DB-24. Acțiunea s-a desfășurat în centre din județele Prahova și Dâmbovița, în perioada 2-7 septembrie 2024.
Acțiunile de acest fel nu sunt o noutate, ele sunt organizate periodic pentru a evalua nivelul de completare cu personal şi tehnică al unităţilor şi realizării coeziunii între militarii în activitate şi rezervişti.
Anunțul CSAT
Planul de înzestrare a Armatei României 2025 – 2034 a fost analizat recent de CSAT. Documentul este unul de referință, prin care se realizează corelarea dintre nevoile operaţionale de tehnică şi echipamente militare pentru dotarea structurii de forţe şi resursele financiare preconizate a fi alocate pentru înzestrare, a precizat Administraţia Prezidenţială.
„Schimbarea majoră a situaţiei regionale de securitate generate de postura agresivă a Federaţiei Ruse a determinat reanalizarea, reprioritizarea şi reconfigurarea programelor de înzestrare pentru dotarea şi dezvoltarea capabilităţilor militare necesare contracarării noilor ameninţări, inclusiv prin creşterea, în cadrul acestora, a achiziţiei cantităţilor de muniţii necesare pentru luptă şi pentru constituirea graduală a stocurilor”, arată comunicatul.
În urma ședinței CSAT, s-a stabilit: „creşterea alocaţiilor bugetare pentru Apărare generează un efect direct şi asupra industriei de profil din România, care are oportunitatea de a iniţia un proces de transformare, retehnologizare şi adaptare prin atragerea de tehnologii noi performante şi know-how, prin colaborare cu companii din domeniu, consacrate la nivel internaţional”. Sursa: Bugetul.ro
0 3.790