El a precizat că nu a fost atacată toată ordonanța, ci doar articolul 17 din care prorogă termenul de calculare a indexării pensiilor, așa cum era prevăzut în legea pensiilor.
„Legat de acest lucru, există deja decizia Curții Constituționale care specifică faptul că în mod normal, dacă este o lege dată de Parlamentul României, nu poate să fie prorogat termenul de către Guvernul României decât printr-un act normativ de același nivel, pentru că legea pensiilor este lege organică și în mod normal ar trebui ca printr-o altă lege organică să se facă prorogarea respectivă, nu prin ordonanță de urgență, a declarat Bogdan Hossu.
Rămâne să vedem dacă Avocatul Poporului, la sesizarea noastră, va reacționa sau nu, pentru că s-a mai văzut că Avocatul Poporului se substituie de multe ori solicitărilor cetățenilor sau organizațiilor nonguvernamentale sindicale legate de sesizarea Curții constituționale. Pentru magistrați s-a sesizat din oficiu. Se pare însă că pentru restul cetățenilor nu are aceeași sensibilitate legată de atributele pe care le are conform legii sale de organizare”, a adăugat liderul sindical.
Guvernul a adoptat în 30 decembrie ordonanţa „trenuleţ” care conține măsuri de austeritate, tăieri şi eliminarea unor facilităţi pentru mai multe categorii de români. Documentul prevede însă și modificări de ultim moment, cum ar fi valoarea taxei pe stâlp pe care o introduce Guvernul, aceasta urmând să fie de 1%.