Unul dintre cele mai populare jocuri din industria de gambling este ruleta. Însă ca în cazul multor jocuri de cazinou, istoria ruletei este incertă. Astăzi ne bucurăm de acest joc, urmărim cu interes cum sare bila în căutarea buzunarului norocos de pe roată, însă câți dintre voi v-ați întrebat care sunt originile acestui joc și cum a evoluat el în decursul istoriei?
Putem spune cu certitudine că nu există un moment definit în timp cu privire la apariția oficială a ruletei. Cu siguranță, s-au întâmplat multe de la posibila origine a ruletei clasice și până astăzi când ne putem bucura de ruleta înclusiv în cazinourile online.
Însă putem menționa anumite etape importante ce au influențat evoluția ruletei. Un fizician francez, Prințul de Monaco, un cuplu de frați francezi cu minți antreprenoriale grozave și proprietarii de bărci fluviale din Mississippi, cu toții și-au pus amprenta în evoluția ruletei până în zilele noastre.
Rezultatul este unul incredibil. Ruleta este un joc relativ simplu, care implică o masă, o roată, o minge micuță și jetoane. Jocul e practicat de milioane de oameni în toată lumea, făcând din ruletă unul dintre cele mai populare jocuri din cazinouri.
Și totuși cum a evoluat ruleta și cum s-a ajuns la forma actuală? De ce originile sale sunt controversate și care sunt dovezile ce stau la baza ruletei? În continuare vom încerca să răspundem la aceste întrebări.
Unii iau ca reper momentul în care Blaise Pascal a inventat conceptul de roată cu diferite fante pe ea în care era eliberată o minge mică. Se întâmpla în 1650, însă fizicianul făcuse respectiva realizare cu scopul de a obține o roată perpetuă, iar jocurile de cazinou erau ultimele în mintea sa.
Pascal era un fizician francez și ceea ce încerca să facă era să dezvolte o mașină cu mișcare perpetuă care să continue să se învârtească fără a avea nevoie de energie externă. Secole mai târziu, s-a demonstrat că nu se poate realiza o mașină cu mișcare perpetuă, dar Pascal nu știa la acea vreme. Indiferent de rezultatul cercetării sale, moștenirea sa nu a fost la fel de durabilă precum instrumentul pe care l-a folosit pentru a efectua cercetarea: roata ruletei.
O altă etapă importantă în evoluția Ruletei s-a petrecut în 1806, când gemenii Francois și Louis Blanc au făcut o modificare notabilă asupra roții ruletei, modificare de care ne putem bucura și astăzi. Ei au introdus buzunarul zero, ceea ce a făcut din ruletă un succes răsunător.
Noua ruletă și-a făcut debutul la Hesse-Homburg, lângă Frankfurt. Însă în 1860, Germania a interzis gamblingul, iar frații au fost nevoiți să meargă în Franța. Ajunși la Monte Carlo în Monaco, Prințul Charles de Monaco a fost dornic să folosească jocurile de cazinou și implicit ruleta ca sursă de venituri prin impozite și turism.
Apoi ruleta tranversează Atlanticul și ajunge în America prin intermediul coloniștilor. Când jocul a ajuns în America, proprietarii de cazinouri nu au fost atât de pasionați de generozitatea fraților Blanc de a avea doar un zero pe roată și au mai introdus sun buzunar cu dublu zero. Ca să vă faceți o idee, roata cu un zero oferă o marjă de câștig casei de 2.7%. Ruleta cu buzunarele cu zero și dublu zero oferă o marjă de câștig casei de 5.26%.
Amereicanii au scos și o variantă cu un al treilea buzunar special, ce afișa un Vultur, doar că această ruletă nu era atrăgătoare prin prisma marjei crescut de câști pentru casă.
Însă americanii au venit și cu modificări notabile. Pentru a reduce riscul de suspiciune cu privire la ceea ce se întâmplă pe roata de sub picioarele jucătorilor, roata a început să fie poziționată deasupra unei mese, astfel încât toată lumea să poată vedea acțiunea din jurul roții, ceea ce a avut avantajul suplimentar de a face totul mai interesant și mai transparent pentru jucători.
Au existat și momente controversate cu privire la ruleta cu un zero (europeană) și cea cu dublu zero (americană). Britanicii au realizat o lege prin 1967 care prevedea ca roata ruletei să nu mai conțină acel buzunar cu zero și oferea șansa de câștig jucătorilor de la 35/1 la 36/1. Însă cazinourile s-au răzvrătit și într-un final a existat un compromis comun. Ruleta europeană și-a păstrat buzunarul cu zero.
De menționat că ruleta are 36 de numere + buzunarul zero. Iar suma tuturor numerelor existente pe o roată de ruletă este 666. Multă vreme, ruleta era considerată ca fiind jocul Diavolului, doar că nu există nimic necurat în acest joc.
În prezent, dacă alegeți să jucați ruleta oriunde în lume, cu excepția SUA sau Caraibe, cel mai probabil jucați varianta europeană. Masa ruletei conține trei zone cu cifrele de pe roată, dar și zonele cu Par, Impar, Roșu, Negru, Mare, Mic.
Ruleta franceză este asemănătoare cu cea europeană, doar că au introdus regula „En prison”. Dacă mingea a aterizat pe zero, toate pariurile cu bani pe par, roșu sau negru, impar etc. sunt reținute pentru următoarea rotire. Însă dacă ați pariat pe un număr, și bila a căzut pe zero, ghinion. Pariurile „En Prison” vor fi apoi stabilite ca de obicei la următoarea rotire. Dar dacă următoarea rotire a adus un alt zero, atunci casa păstrează jetoanele.
Ruleta americană are cele 36 de numere obișnuite, dar folosește variația dublu zero, cunoscută și sub numele de buzunar dublu zero. Asta înseamnă că, spre deosebire de versiunea europeană, există două buzunare de risc, rezultând un avantaj mai mare al casei de 5,26%, dublu față de versiunea europeană.
Cum de a ajuns ruleta să fie atât de populară? Am putea spune că e un joc simplu, iar oamenii aleg să parieze la întâmplare pe culoare, par sau impar, poat chiar pe număr, apoi așteaptă cu emoție și adrenalină să cadă bila. Dar poate fi legat și de istoria jocului, existând atât de multe controverse cu privire la originile sale, la evoluție și transformare. Sau poate fi un mix între emoție, adrenalină, plăcerea de a miza, șansa de reușită de 36/1. Oricum ar fi, ruleta a ajuns să fie unul dintre cele mai practicate jocuri de masă din cazinourile clasice, la petreceri, între prieteni și chiar în cazinourile online.
Cu atât mai mult, faptul că ruleta este disponibilă 24/7 în cadrul site-urilor web specializate în gambling cu siguranță a influențat nivelul de popularitate al jocului. Și să nu omitem faptul că astăzi se poate pracitca ruleta live cu dealer real chiar din confortul propriei case.
În concluzie, originile ruletei rămân mereu controversate, dar putem accepta ideea că jocul de ruletă a evoluat extrem de mult de la Casanova, 1830, și până azi cand se poate practica online.