Creşte colesterolul bun Ani întregi s-a crezut că oul ar trebui consumat mai rar, pe motiv că ar creşte colesterolul. Lucru adevărat, însă cu menţiunea că sporeşte creşterea colesterolului bun (HDL). Acesta este un compus lipidic esenţial pentru menţinerea structurii membranei celulare şi pentru producerea acizilor biliar necesari sistemului digestiv. Un ou conţine 210 mg de colesterol, în condiţiile în care limita zilnică admisă este de 300 mg de colesterol. Dacă vrei să consumi doar proteinele, foloseşte albuşul.
Sursă de proteine. Albuşul reprezintă o sursă completă de proteine, la îndemâna oricui şi de cea mai bună calitate. Oferă 9 aminoacizi esenţiali. Potrivit nutriţioniştilor, proteina din ou este mai bună calitativ decât cea din carne sau din peşte, deoarece este asimiliată în totalitate de organismul uman. Un ou conţine 6 grame de proteine.
Creşte masa musculară. Sportivii profesionişti folosesc adesea în dietă albuşurile proaspete de ou, în formă crudă, pentru a-şi reface masa musculară. Asta, pentru că albuşul oferă 3 aminoacizi importanţi: leucina, acidul glutamic şi acidul aspartic. Aceştia ajută la sinteza proteinelor, care cresc volumul muşchilor şi la combaterea atrofierii musculare. Deoarece ouăle consumate crude pot conţine Salmonella, trebuie procurate dintr-o sursă sigură.
Te ajută să slăbeşti. Având un indice de saţietate mai ridicat cu 50% decât cerealele, ouăle te pot ajuta să slăbeşti. Potrivit unui studiu realizat de Centrul Rochester de obezitate din SUA, dacă vei consuma un ou la micul dejun vei reduce aportul zilnic de calorii, ceea ce înseamnă că vei putea scăpa mai repede de kilogramele nedorite.
Păr sănătos şi strălucitor. Ouăle sunt un produs cosmetic natural, excelent şi ieftin. Pentru un păr uscat, se bate un ou cu o ceaşcă de bere şi se aplică după spălarea cu şampon. Rezultatul va fi un păr bine întreţinut şi strălucitor. Pentru o mască astringentă, se bate albuşul unui ou cu suc de lămâie.