Președintele PSD Gorj, deputatul Mihai Weber, a anunțat, joi, că va sprijini orice demers menit să ajute angajații Complexului Energetic Oltenia să se pensioneze mai devreme. Trebuie spus că parlamentarii social-democrați s-au întâlnit, în ziua precedentă, cu reprezentanții minerilor aflați în a treia zi de protest în Piața Prefecturii de la Tg-Jiu, iar principal solicitare a acestora este reducerea vârstei de pensionare din cauza condițiilor grele în care muncesc minerii.
Liderul PSD a declarat că preocuparea sa este aceea de a prelungi valabilitatea legii care, acum, le permite angajaților CEO cu grupă de muncă să se pensioneze anticipat, act normativ care este valabil până în septembrie. La Târgu-Jiu, au loc, de la începutul săptămânii, proteste ale angajaților CE Oltenia.
”Sunt niște revendicări pe care cu toții trebuie să le susținem, ținând cont de condițiile de muncă pe care le au acești oameni. Dorințele lor sunt extrem de pertinente, de la a cere condiții mai bune, echipamente, până la a da posibilitatea fiecărui angajat de a ieși mai devreme la pensie pentru că sănătatea a celor care lucrează, a celor direct productivi, este grav afectată de condițiile de muncă. Am inițiat o lege, care este în vigoare de doi ani, prin care am dat posibilitatea de a ieși la pensie mai devreme a celor care muncesc în condiții deosebite. Acestă lege își întrerupe efectul undeva la finele acestui an și preocuparea noastră este de a prelungi perioada de valabilitate a cestei legi pentru că discutăm de cel puțin 3-4.000 de oameni care se pun sub protecția legii pensiilor în următorii ani, a afirmat deputatul Mihai Weber.
Senatorul Cristinel Rujan, președintele Comisiei pentru constituționalitate din Senatul României, a clarificat lucrurile în privința initiativei legislative, în contextul în care au existat speculații referitoare la o eventuală neconstituționalitate a acesteia.
”În Constituție este consfințit doar în plan general acest drept de pensie, ca atare, orice modificare a nivelului vârstei de pensionare se face prin inițiativă legislativă. Din punctul nostru de vedere, acestă inițiativă legislativă se circumscrie în dispozițiile constituționale și noi vom susține ca această propunere legislative să se materializeze într-un act normativ care să-și producă efectele, în sens benefic pentru cei care lucrează în cele două sectoare, minerit și energie”, a precizat senatorul Rujan.