Stil de viață

Pătlagina, de ajutor în caz de răceală

Cunoscută popular drept iarbă grasă sau iarba bubei, pătlagina este planta-miracol. Proprietăţile sale preţioase o fac să aibă efect calmant, antiinflamator, cicatrizant şi emolient. Uite câteva tratamente pe care le poţi face cu uşurinţă acasă!

  • Răceală. Ceaiul de pătlagină ajută în răceli, fiind indicat să se bea câte 3-4 căni zilnic. În tratarea tusei, siropul de pătlagină este un remediu eficient, căci are efecte calmante şi expectorante, datorită mucilagiilor pe care le conţine. Iei o mână de frunze proaspete de pătlagină şi le pui la fiert, în 500 ml de apă. Laşi să fiarbă la foc mic, jumătate de oră, apoi strecori. Când s-a răcit, amesteci cu 100 ml de miere. Se iau două-trei linguriţe pe zi.
  • Colesterol. Planta ajută la reducerea valorilor colesterolului rău. Se beau câte 3 căni de ceai de pătlagină în fiecare zi, într-o cură de o lună. Ceaiul se prepară din 2 linguriţe de frunze uscate peste care pui 200 ml de apă clocotită. Laşi la infuzat 10-15 minute.
  • Hipertensiune arterială. Şi cei care suferă de hipertensiune şi ateroscleroză pot folosi acest remediu. Efectele benefice pentru inimă se datorează conţinutului de potasiu, magneziu şi zinc. Bei câte 2 căni de ceai pe zi, o lună de zile.
  • Stomatite. Dacă ai vreo infecţie în gură, încearcă gargara cu infuzie de pătlagină. Infuzia se prepară din 2 linguri de frunze uscate şi mărunţite, la 250 ml de apă clocotită. Faci gargara când infuzia este la temperatura camerei. Repetă procedeul de 3-4 ori pe zi, până când apar îmbunătăţiri.

 

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *