Ultima oră

Pensii uriașe încasate de al doilea om din BNR, plus un salariu de 1 milion de lei pe an


Pensionarul opulent al României revolta românii de rând. Acesta câştigă sute de mii de lei doar din pensii, iar salariul a atins o sumă controversat de mare. Este vorba despre fostul ministru Florin Georgescu.
Prim-viceguvernator al BNR, acesta primeşte un salariu colosal, însă puţini îşi mai aduc aminte că fostul ministru în Guvernul Văcăroiu adusese România în pragul falimentului.
Ce pensii primeşte pensionarul opulent al României?
Florin Georgescu face parte, din 2024, din Consiliul de Administraţie BNR, ocupând funcţia de prim-viceguvernator al băncii centrale. Pensionarul opulent al României şi-a început activitatea în Ministerul Finanţelor în anul 1976, moment în care a preluat funcţia de „inspector principal în serviciile de control financiar din industrie, construcţii, transporturi şi cooperaţia meşteşugărească”, din cadrul Inspecţiei Teritoriale Financiare de Stat Bucureşti.
În 1997, acesta a început să predea la Academia de Studii Economice, fostul ministru absolvind în ’76 cursurile facultăţii Finanţe – Contabilitate din cadrul universităţii. În 1989, obţinea doctoratul în finanţe, tot la ASE. Florin Georgescu a urmat cursuri şi la Henry Bloch School of Business and Public Administration – University of Missouri Kansas City, Kansas City, SUA, iar în 2004 a studiat la Institutul Internaţional pentru Dezvoltarea Managementului din Lausanne, Elveţia.
Acum, acesta primeşte pensii de 330.000 de lei pe an (una de 243.000 de lei, cealaltă de 86.510 lei) şi un salariu de peste un milion de lei.
Cum era să falimenteze România Florin Georgescu?
Deşi acum este considerat unul dintre cei mai buni economişti ai ţării, pensionarul opulent al României aproape a falimentat-o, după ce statul a fost pe cale să intre în incapacitate de plată. Se întâmplq în 1998, după falimentele în serie ale mai multor bănci.
„După anul 1997, au falimentat nouă bănci private (Albina, Bankcoop, Creditbank, Dacia Felix, Nova Bank, Columna, Banca Turco-Română, Banca Română de Scont, BIR), la care se adaugă falimentul băncii de stat Bancorex şi restructurarea Băncii Agricole aparţinând tot statului, toate acestea provocând costuri cu asanarea sistemului bancar totalizând 5,2 mld. USD, respectiv echivalentul a 10,8% din PIB mediu al intervalului 1998-2004”, scria chiar Florin Georgescu, în una din cărțile sale.
Falimentul Bancorex a început după 1990 când mii de muncitori care lucraseră în străinătate înainte de ’89 încercau să îşi retragă banii, însă aceştia constatau pe rând că nu exista nimic în conturi. Creditele datorate de bancă erau de peste 2,4 miliarde de lei, ceea ce însemna 7% din Produsul intern brut al României de la acea vreme.
Lipsa banilor din instituţia bancară a fost cauzată de Guvernul Văcăroiu în care se afla şi Florin Georgescu. Statul a contractat diverse bunuri și servicii fictive, în valoare de cel puțin 30 milioane de dolari, bani plătiți de Bancorex, profitând de credite cu garanţii foarte mici în cazul neplăţii împrumuturilor. După ce mai multe companii nu au înapoiat sumele uriaşe băncii, aceasta a rămas fără bani.
Sursa: Bugetul.ro

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *