Pensionarii ale căror pensii au fost recalculate și au crescut mai mult decât era corect din cauza unor erori vor trebui să returneze sumele încasate în plus, potrivit declarațiilor făcute de Angela Lazăr, director executiv al Casei de Pensii Sector 5. Revizuirea pensiilor a început pe 1 septembrie, iar sumele încasate necuvenit vor fi reținute treptat din viitoarele plăți ale pensiilor.
„Se va revizui cuantumul pensiei începând cu 1 septembrie și sumele încasate necuvenit se vor reține din pensie, dar nu mai mult de o treime din aceasta”, a explicat Angela Lazăr la Realitatea TV, precizând că recuperarea sumelor se va face eșalonat, pentru a nu afecta drastic veniturile beneficiarilor.
Până acum, la casele de pensii au fost depuse zeci de mii de cereri de revizuire a calculelor, în toate fiind vorba de greșeli de calcul în urma cărora majorările erau mai mici decât se așteptau beneficiarii.
Sunt însă și numeroase situații în care pensiile au fost majorate, fără ca beneficiarul să fi avut o vechime în muncă mai mare de 25 de ani, care ar fi justificat adăugarea punctelor suplimentare.
Surse din piață au declarat pentru „Adevărul” că despre astfel de situații este vorba în principal atunci când se vorbește despre „revizuirea recalculării” pensiilor.
Specialișții în fiscalitate spun însă că este imoral să ceri pensionarilor banii înapoi. „E ca și cum i-ai arăta o bomboană unui copil, spunând că e a lui, dar nu vrei să i-o mai dai”, au declarat surse din piață pentru „Adevărul”.
„Pare că se joacă cu legile și cu drepturile noastre”, a declarat, la rândul său un expert în pensii.
„Problema cu recalcularea și revizuirea sunt aspecte care doar întârzie rezolvarea situației. Iar ideea de „a se da banii înapoi” reprezintă o formă de încălcare a legilor, precum Legea 125 (…), care prevede că orice eroare comisă de funcționarii caselor de pensii, ce generează debite în sarcina pensionarilor, nu poate duce la reținerea acestor debite. Așadar, dacă au acordat sume mai mari, nu au decât să le acopere din fondurile cu care se joacă zi de zi. Pentru că a te juca cu banii pensionarilor este un act absolut ilegal și imoral“, a afirmat expertul în pensii, Dorina Barcari, la B1 Tv.
Ce se întâmplă cu pensiile din 2025
Peste 700.000 de români au primit decizii cu sume mai mici, rezultate în urma recalculării pensiilor, primind însă în continuare pensia pe care au încasat-o în luna august.
O propunere legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr. 360/202 privind sistemul public de pensii încearcă să repare această problemă, astfel încât să nu scadă puterea de cumpărare.
Noua lege a pensiilor, deja intrată în vigoare, prevede că în cazul în care, în urma procesului de recalculare, rezultă un cuantum al pensiei mai mare se va plăti acesta.
Aceeași lege prevede că, în cazul în care în urma recalculării pensiei va rezulta o sumă mai mică, se va plăti pensia aflată în plată anterior, adică în luna august, până la data la care se va obține un cuantum al pensiei mai mare decât acesta ca urmare a majorării punctului de referință, stabilit în prezent la 81 de lei.
Astfel, inițiatorii propun modificarea art.144 alin. (6) pentru indexarea acestor pensii cu rata inflației, exclusiv pentru păstrarea puterii de cumpărare.
Practic, în luna ianuarie a fiecărui an, va exista o indexare generală a pensiilor, ca regulă, cât și una specială, de menținere a puterii de cumpărare, pentru pensiile aflate în plată ai căror beneficiari sunt dezavantajați de noua lege a pensiilor.