Ultima oră

Persoanele transsexuale pot fi botezate și pot fi nași. Ce zice Papa Francisc?

Papa Francisc a confirmat, într-o declarație, că persoanele trans pot fi botezate și pot fi nași și martori ai căsătoriei în aceleași condiții ca și oricare alt catolic.

Declarația vine în urma unei dubia (o cerere de claritate din partea Vaticanului) cu privire la participarea persoanelor trans la viața Bisericii Catolice. Suveranul Pontiful a răspuns la această dubia afirmând că persoanele trans pot participa la aceleași practici catolice ca persoanele cis (cele al căror gen este același cu cel confirmat la naștere), atât timp cât participarea lor nu pune biserica în pericolul unui scandal nejustificat.

Papa Francisc a anunțat în mod similar că atât copiii, cât și adolescenții trans pot fi botezați ca membri ai Bisericii Catolice atâta timp cât sunt „bine pregătiți și dornici”.

Pontiful a răspuns și la o serie de alte întrebări adresate Vaticanului de Episcopul José Negri de Santo Amaro, Brazilia. Episcopul Negri a declarat că nu este sigur de „posibila participare la botez și nunți a persoanelor transsexuale și homo-afective”.

Într-o declarație care răspunde întrebărilor episcopului Negri, Papa Francisc a scris că nu există „nimic în legislația canonică universală actuală care să interzică” membrilor comunității LGBTQ+ să fie martori (nași de cununie) la căsătoriile catolice.

Vorbind în continuare despre rolul persoanelor trans în Biserică, Papa Francisc a declarat că persoanele transgender pot fi nași „în anumite condiții”. Aceste condiții includ „prudența pastorală”, despre care pontiful a declarat că este necesară pentru a evita „pericolul de scandal” și confuzia în rândul catolicilor.

În timp ce declarația Papei nu oferă persoanelor trans un statut egal în Biserica Catolică, sprijinul verbal și acceptarea de către Vatican a comunității LGBTQ+ în ultimele luni au fost bine primite.

„Cea mai recentă afirmație LGBTQ a Papei Francisc trimite un mesaj fără echivoc liderilor politici și culturali din întreaga lume de a pune capăt persecuției și excluderii persoanelor transgender”, a declarat Sarah Kate Ellis, președintele și CEO-ul GLAAD, ca răspuns la cea mai recentă declarație a Papei Francisc.

„Papa Francisc continuă să dărâme barierele care i-au ținut pe catolicii LGBTQ departe de participarea deplină ca membri ai Bisericii Romano-Catolice și, în schimb, face apel la liderii mondiali să creeze spații primitoare pentru persoanele LGBTQ”, a mai declarat Ellis.

De-a lungul timpului, Papa și-a folosit în mod regulat platforma pentru a încuraja Biserica Catolică să accepte și să susțină mai mult persoanele LGBTQ+.

În octombrie, el a anunțat că cuplurile de același sex ar putea fi binecuvântate de Biserica Catolică pentru prima dată în 2.000 de ani.

Într-o scrisoare prin care a anunțat decizia, pontiful a scris: „Când ceri o binecuvântare, exprimi o cerere de la Dumnezeu, o rugăciune pentru a putea trăi mai bine, o încredere într-un tată care ne poate ajuta să trăim mai bine”.

Cu toate acestea, similar cu cea mai recentă declarație a sa, Papa Francisc a mai comentat că uniunea cuplurilor de același sex este supusă „prudenței pastorale” și „carității pastorale”.

În ianuarie a acestui an, pontiful le-a reamintit în mod similar membrilor Bisericii Catolice că „homosexualitatea nu este o crimă” și a condamnat națiunile care o tratează ca atare, numindu-le „nedrepte”.

Cea mai recentă declarație a Papei Francisc cu privire la rolul persoanelor transgender în Biserica Catolică a fost cosemnată de arhiepiscopul argentinian Víctor Manuel Fernández. Acesta a fost numit recent ca noul prefect al Dicasterului pentru Doctrina Credinței al Vaticanului – organismul responsabil cu promovarea și apărarea doctrinei catolice.

 

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *