Piersicile sunt nectarul sănătăţii tale, fiindcă au zeci de puteri vindecătoare şi un gust delicios. Dulci, zemoase şi aromate, aceste fructe sunt un adevărat răsfăţ pentru papilele gustative.
Mai mult, reprezintă o sursă bogată de vitamine şi minerale, cu importante proprietăţi terapeutice.
Stres
Fiind o sursă importantă de magneziu şi zinc, înseamnă că ajută la buna funcţionare a sistemului nervos. Piersicile au şi un puternic efect calmant, reducând anxietatea.
Hidratare
Sunt ideale pentru hidratare, mai ales pe vreme caniculară. Au un conţinut de zahăr limitat şi acizi organici în proporţii echilibrate. Au doar 40 de calorii la 100 g. Le poţi consuma crude, însă sunt delicioase şi în salate de fructe sau în compot.
Digestie
Piersicile sunt bogate în fibre, ceea ce înseamnă că ajută digestie şi sunt bine tolerate de către organism. Astfel, previn apariţia constipaţiei. Sunt ideale şi pentru copii.
Vitamine
O piersică de dimensiuni medii are între 8 şi 10 mg de vitamina C, aproximativ 10-12% din doza zilnică recomandată. Acest lucru înseamnă beneficii pentru imunitate, cât şi prevenirea infecţiilor respiratorii şi a bolilor de piele, în special a acneei. Conţin şi flavonoizi, ceea ce înseamnă că sporesc elasticitatea vaselor de sânge.
Vitamina A intră şi ea în compoziţia piersicilor, ajutând la regenerarea ţesuturilor pielii. Vitamina C şi vitamina A sunt de ajutor şi pentru menţinerea sănătăţii ochilor, având un rol de prevenţie contra cataractei şi a degenerescenţei maculare.
Sindrom metabolic
Sindromul metabolic se caracterizează printr-o toleranţă scăzută la glucoză şi hipertensiune, fiind cauzat de depunerea în exces de ţesut adipos în special în zona abdomenului. Compuşii fenolici din aceste fructe au proprietăţi antiinflamatoare, antiobezitate şi antidiabetice, fiindu-le de ajutor celor care suferă de acest sindrom.
De asemenea, ajută la reducerea oxidării celulelor şi a nivelului de colesterol „rău”, care este asociat, adesea, cu bolile cardiovasculare, scrie sfatulmedicului.ro.
Cosmetică
Crema de piersici e recomandată pentru tenul normal sau uscat şi se prepară astfel: se amestecă bine 3 linguri de suc de piersici cu trei linguri de smântână proaspătă şi o jumătate de linguriţă de suc de lămâie. Crema se aplică pe faţă, se lasă 5 minute şi apoi se clăteşte.
Masca pentru ten normal sau uscat se obţine din amestecul unei piersici pasate cu o linguriţă de ulei de migdale dulci. Se lasă să acţioneze pe faţă 20 de minute şi apoi se clăteşte. Pentru o senzaţie de prospeţime şi relaxare, se pot folosi bilele cu aromă de piersici puse în cadă. Acestea ajută şi la îmbunătăţirea circulaţiei sangvine.