Există zeci de specii de ardei iute care conţin capsaicina, o substanţă care le dă gustul iute. O varietate foarte cunoscută este ardeiul iute de Cayenne, denumit astfel după oraşul Cayenne, capitala Guianei, zona sa de baştină. Din coaja şi din semniţele lui uscate şi măcinate se prepară „piperul de Cayenne”, un praf roşu, ca o boia, dar care este de 20 de ori mai iute decât o boia obişnuită.
Din acest motiv, piperul de Cayenne se adaugă în cantităţi foarte mici la prepararea tocăniţelor, a fripturilor la grătar, dar şi în ciorbele de legume. Datorită capsaicinei, piperul de Cayenne nu este doar un condiment. Atunci când este consumat în cantităţi moderate, stimulează pofta de mâncare, uşurează digestia şi combate virozele.
Persoanele care ţin o cură de slăbire sau de detoxifiere este bine să consume în fiecare zi tocăniţe de legume, ciorbe şi salate de crudităţi asezonate cu puţin piper de Cayenne, cel puţin 10 zile pe lună.
Mai mult, în opinia unor terapeuţi, acest condiment ar avea proprietăţi anticancerigene, provocând autodistrugerea celulelor canceroase, iar studiile pe acestă temă continuă.