Ultima oră

Plafonarea prețurilor la energie ar putea fi prelungită și după 31 martie 2025

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat vineri că România ar putea cere Comisiei Europene prelungirea plafonării prețului energiei și după data de 31 martie 2025, când ar urma să expire.

„Având în vedere că există o situație de inechitate (prețuri angro uneori dramatic mai mari în Estul continentului, față de cele din Vest – n. red.), într-o piață care ar trebui să fie unică și funcțională, cred că toate măsurile trebuie să fie pe masă. Continarea plafonării și în 2025 poate fi o variantă. Vreau să o discut și cu omologii din Grecia și Bulgaria și să agreăm la nivel european, pentru că România își asumă această poziție, care este una principială, dar are nevoie și de alte țări alături, pentru că suntem în aceeași barcă cu toții, din păcate, astfel încât să putem avea cel mai bun argument în fața Comisiei Europene. Toate opțiunile sunt pe masă pentru a îndrepta această inechitate″, a răspuns ministrul energiei Sebastian Burduja unei întrebări formulate de jurnaliștii Profit.

Începând din data de 29 martie 2024 a intrat în vigoare OUG nr. 32/2024, care prevede că perioada de aplicare a măsurilor de sprijin rămâne neschimbată până la 31 martie 2025 și nu există ajustări în ceea ce privește plafonarea prețurilor pentru energie electrică şi gaze naturale, nivelurile acestora sau criteriile de eligibilitate.

Principalele modificări aduse de OUG nr. 32/2024:

În perioada 1 aprilie 2024 – 31 martie 2025, pentru clienţii finali de gaze naturale şi energie electrică prevăzuţi la art. 1 alin. (1) şi (2), preţul final prevăzut la art. 2 alin. (4) lit. c), iar pentru clienţii finali de gaze naturale alţii decât cei prevăzuţi la art. 1 alin. (2), preţul final se stabileşte majorarea componentei de furnizare a gazelor naturale de la 12 lei/MWh la 15 lei/MWh, iar pentru clienții de gaze naturale preluați în regim de ultimă instanță, majorarea este de la 13,5 lei/MWh la 15 lei/MWh.

În ce privește tarifele percepute clienților casnici pentru energia electrică, acestea variază în funcție de consum, după cum urmează:

  • Preț maxim plafonat de 0,68 lei/kWh: Este aplicabil pentru clienții casnici al căror consum lunar este cuprins între 0- 100 kWh, precum si pentru alte tipologii de clienți casnici.
  • Preț maxim plafonat de 0,80 lei/kWh: este aplicabil pentru clienții casnici al căror consum lunar este cuprins între 100,01 kWh și 255 kWh, precum și pentru clienții cu consum lunar între 255,01 și 300 kWh (pentru consumul primilor 255 kWh).

Preț maxim plafonat de 1,3 lei/kWh: Este aplicabil pentru clienții cu un consum lunar între 100,01 și 300 kWh, exclusiv pentru consumul de energie electrică ce depășește 255 kWh, precum și integral pentru clienții casnici al căror consum lunar este mai mare de 300 kWh/lună.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *