Dezvăluiri

Planul de restructurare a CE Oltenia. LIDERUL PSD Gorj: Am avut o discuție cu ministrul Energiei

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat că, în luna ianuarie, Comisia Europeană va da un răspuns în privința planului de restructurare a Complexului Energetic Oltenia.

Deputatul Mihai Weber speră ca anul 2022 să aducă vești bune pentru Complexul Energetic Oltenia. Luna aceasta, Comisia Europeană va anunța dacă aprobă sau nu planul de restructurare a compania energetică de la Târgu-Jiu. Liderul PSD Gorj spune că a avut o discuție pe tema viitorului CE Oltenia și cu ministrul Energiei, Virgil Popescu. „Eu sper să avem vești bune, pentru că pe toți ne interesează ca această unitate să aibă viitor. Fiind o unitate de care depinde soarta județului, trebuie să îi acordăm maximă atenție. Am avut discuții și cu partenerii de coaliție pe această temă. Vom susține oameni competenți, cu experiență profesională, și în Directorat și în Consiliul de Supraveghere pentru a avea un viitor această companie. Am avut o discuție și cu ministrul Energiei pe tema planului de restructurare a Complexului Energetic Oltenia. Vrem să știm pașii care se vor face pentru această unitate economică în contextul în actual în care s-a schimbat puțin optica în privința producției de energie pe bază de cărbune. Ați văzut că majoritatea țărilor europene au îmbrățișat altfel această problemă”, a declarat deputatul.

Povara certificatelor de CO2, apăsătoare pentru CE Oltenia

Complexul Energetic Oltenia va fi nevoit să suporte și în 2022 cheltuielile uriașe cu plata certificatelor de CO2. Prețul lor explodase, la sfârșitul anului trecut, ajungând la aproximativ 80 de euro bucata. Potrivit deputatului Mihai Weber plata certificatelor poate însemna și 80% din cifra de afaceri a CE Oltenia, cheltuială care nu poate fi suportată de compania energetică fără a avea un sprijin de la stat. „Este un lucru îmbucurător că a scăzut prețul acestor certificate de CO2 după explozia de la sfârșitul anului trecut. Povara certificatelor este cea mai apăsătoare pentru CE Oltenia. Să sperăm că prețul va fi unul acceptabil, pentru că la valoarea care a fost atinsă pe finalul anului trecut este imposibil de a fi achitate din surse proprii de către orice societate economică. Nu e posibil ca această greutate fiscală să reprezinte chiar și 80% din cifra de afaceri a unei companii. Aici trebuie intervenit, trebuie găsite soluții. Singur, trebuie purtat un dialog amplu și în cadrul Comisiei Europene, pentru că nu e normal să se speculeze anumite creșteri nejustificate pe seama acestor prețuri. Totodată, este foarte important ca parte din acești bani dați pe certificatele de CO2 să se reîntoarcă în țara de proveniență”, a conchis Mihai Weber.

 

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *