Este vorba despre legea pentru modificarea şi completarea art. 31 din Legea nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului, care prevede că oamenii legii vor beneficia de un sprijin financiar pentru a locui în chirie, informează Administraţia Prezidenţială.
Actul normativ prevede că poliţistul poate beneficia de compensaţie pentru chirie atunci când locuinţa închiriată se află în localitatea unde îşi desfăşoară activitatea sau pe o rază de până la 70 km în jurul acesteia.
În plus, compensaţia lunară poate ajunge până la 50% din salariu, însă nu poate depăşi valoarea chiriei prevăzută în contractul de închiriere.
„Poliţistul numit în prima funcţie sau mutat în interesul serviciului într-o altă localitate decât cea în care îşi are domiciliul şi care nu deţine locuinţă proprietate personală în acea localitate, nici el şi nici soţia/soţul acestuia, în situaţia în care nu i se poate asigura spaţiu de locuit corespunzător, are dreptul la o compensaţie lunară pentru chirie de până la 50% din salariul lunar, dar nu mai mult decât chiria prevăzută în contractul de închiriere încheiat în condiţiile legii”, se arată în proiectul legislativ.
Contractul de închiriere pe baza căruia se acordă compensaţia lunară pentru chirie sau documentele în baza cărora se acordă dreptul respectiv pot avea ca obiect o locuinţă din localitatea unde poliţistul a fost numit în prima funcţie ori mutat în interesul serviciului sau o locuinţă situată într-o localitate aflată la o distanţă de maximum 70 de kilometri.
Agenții de poliție, soțul sau soția acestora nu trebuie să aibă în proprietate o locuință în localitatea în care se află cea închiriată, care face obiectul contractului sau în altă zonă mai aproape de locul de muncă, pentru a primi bani de chirie.