Trebuie spus că…
…, pe data de 5 aprilie a.c., șefa Secției de Psihiatrie a SJU Tg-Jiu, medicul Ana Maria Cîmpeanu, a solicitat managerului Dumitru Vienescu aprobarea sporului de 85% pentru timpul efectiv lucrat de personalul din secție cu pacienții infectați cu SARS-CoV-2.
Stimulentul de risc era solicitat pentru luna ianuarie, când la Psihiatrie patru pacienți au fost depistați pozitiv cu COVID-19. Printre cei 24 de angajați ai secției, care beneficiau de stimulentul financiar, apărea și femeia de serviciu, căreia, potrivit situației întocmită de medicul șef secție, i-au fost pontate 7 ore ca fiind lucrate, efectiv, cu pacienții infectați cu COVID-19.
Problema este că, femeia de serviciu s-a aflat în concediu medical prelungit, de la jumătatea lunii decembrie a anului trecut, până la începutul lunii martie a acestui an, din cauza unui traumatism pe care l-a suferit la o mână, așa că, în luna ianuarie, nu a fost prezentă nici măcar o oră la serviciu.
După exact cinci luni…
… comisia de așa zisă cercetare administrativă, a întocmit un raport de cercetare disciplinară care relevă că relatarea din articolul publicat de Gorjonline.ro, cu privire la acest aspect ”nu este conform cu realitatea”. Totuși, comisia menționează că, referatul din data de 5 aprilie, întocmit de medicul șef de secție Ana Maria Cîmpeanu, în care femeia de serviciu figurează că ar fi lucrat timp de 7 ore cu pacienții infectați cu SARS-CoV-2, ”conține o greșeală de tehnoredactare”(?!). Și atunci, întrebarea este: ce nu e conform cu realitatea?
Un alt pontaj fictiv…
… s-a produs la data de 30 martie a.c. când s-a făcut schimb de ture între două asistente, cu aprobarea și sub atenta supraveghere a medicului șef secție Ana Maria Cîmpeanu și asistentului șef de la acea vreme Simena Cucu.
Pe pontajele lunii martie, apare ca fiind la serviciu asistenta care a fost înlocuită, pentru că exact acele ore, din noaptea de 30/31 îi trebuiau pentru a încasa sporul de tură. Trebuie spus că și acele pontaje au fost semnate, de șefa secției, medicul Ana Maria Cîmpeanu și asistenta șefă de la acea data, Simena Cucu, în cunoștință de cauză, cu numele asistentei Duncea, cu toate că tocmai cele două șefe o trimiseseră la serviciu, în acea noapte, pe Lavinia Dobrescu.
Comisia de disciplină a stabilit…
… în urmă cu o săptămână, că sporul a fost încasat necuvenit și trebuie restituit unității medicale, iar vinovate pentru aceste pontaje sunt medicul șef de secție și asistentul șef.
Grav este că șeful de secție, medicul Ana Maria Cîmpeanu, nu a știut care-i sunt atribuțiile de serviciu, deși avea obligația de a verifica și răspunde de respectarea programului de lucru, iar faptul că vizează un document, atestă că l-a verificat, și a aruncat vina, în totalitate, pe asistentul șef.
Cu toate că, comisia a statuat că au fost comise abateri disciplinare, managerul SJU, Dumitru Vienescu, nu a spus și ce decizie de sancționare a stabilit, în virtutea prerogativelor sale legale. Cel mai probabil, Vienescu așteaptă să se împlinească termenul de șase luni, după care dreptul angajatorului de a-l sancționa pe angajat nu mai subzistă, ca să nu-I supere pe susținătorii politici ai medicului Cîmpeanu. Potrivit art. 268 alin. 1 din Codul muncii angajatorul dispune aplicarea sancțiunii disciplinare printr-o decizie emisă în formă scrisă, în termen de 30 de zile calendaristice de la data luării la cunoștință despre săvârșirea abaterii disciplinare, dar nu mai târziu de 6 luni de la data săvârșirii faptei.
Mai mult, managerul SJU a refuzat să răspundă la întrebarea jurnaliștilor Gorjonline.ro dacă a sesizat organele judiciare, având în vedere că au fost întocmite în fals documente prin care a fost prejudiciat bugetul spitalului.
Trebuie precizat faptul că medicul Ana Maria Cîmpeanu mai este cercetată pentru abuz în serviciu, într-un dosar penal, după ce doi angajați de la Psihiatrie au sesizat poliția în legătură cu faptul că, în lunile mai și iunie, pentru a fi pedepsiți, nu au fost programați în turele de noapte pentru a încasa sporul cuvenit.