Cabinetul condus de Ludovic Orban urmează să decidă, în şedinţa de miercuri, prelungirea stării de alertă pe teritoriul României cu 30 de zile, începând cu 15 octombrie, la propunerea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.
Hotărârea CNSU mai prevede că purtarea măştii va deveni obligatorie în toate spaţiile deschise în zonele în care incidenţa infectărilor cu noul coronavirus depăşeşte 3 la mia de locuitori.
Totodată, prin Hotărârea CNSU se propune ca evenimente private precum nunţile, botezurile, aniversările, mesele festive în spaţii deschise, precum şi în spaţii închise să fie interzise în perioada următoare, până când va scădea numărul de persoane infectate cu noul coronavirus.
În ce priveşte programul teatrelor, cinematografelor, sălilor de spectacole, restaurantelor, cafenelelor, în şedinţa CNSU s-a decis că acolo unde incidenţa infectărilor cu noul coronavirus este sub sau egală cu 1,5 la mie, acestea vor funcţiona cu capacitatea de 50%.
„Atunci când incidenţa depăşeşte 1,5 la mie şi este până la trei la mie, vor funcţiona cu capacitate de 30% iar programul va fi redus până la ora 23,00. Atunci când incidenţa depăşeşte 3 la mie, activitatea va fi sistată”, a precizat şeful DSU, Raed Arafat, marţi, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.
El a mai spus că, potrivit hotărârii CNSU, tot personalul care lucrează în centrele pentru persoane în vârstă sau pentru persoane cu dizabilităţi va fi testat săptămânal pentru SARS-CoV-2.
Pe agenda anunţată a şedinţei de guvern figurează un proiect de ordonanţă de urgenţă privind acţiunile în despăgubire în cazurile de încălcare a dispoziţiilor legislaţiei în materie de concurenţă, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii concurenţei 21/1996.
„Prin proiectul de act normativ se creează, la nivel naţional, cadrul procedural ce asigură exercitarea efectivă a dreptului la despăgubiri, prevăzut în legislaţia Uniunii Europene, pentru prejudicii care rezultă din încălcări ale legislaţiei Uniunii şi ale legislaţiei naţionale în materie de concurenţă”, se arată în nota de fundamentare a actului normativ.
În cadrul şedinţei de guvern va fi aprobat şi un proiect de hotărâre pentru aprobarea condiţiilor de acordare a garanţiei de stat în favoarea Societăţii Blue Air Aviation pentru compensarea pierderilor economice suferite în contextul pandemiei de COVID-19.
„Prin prezentul proiect de act normativ se propune spre aprobare modelul convenţiei de garantare şi modelul scrisorii de garanţie care cuprinde clauzele generale de garantare de către stat a împrumutului, precum şi termenii financiari ai împrumutului garantat de stat care va fi acordat Blue Air de către Banca de Export Import a României EximBank S.A. (Eximbank), în numele şi în contul statului român. Împrumutul în valoare de 300.775.000 lei se va acorda companiei de către Eximbank România pe o perioadă de 6 ani, pentru compensarea pierderilor economice suferite ca urmare a pandemiei COVID-19 cauzate direct în perioada martie – iunie 2020, şi pentru acoperirea parţială a nevoilor urgente de lichiditate ale companiei în perioada septembrie 2020 – februarie 2021, la o dobândă de ROBOR la 12 luni plus o marjă de 4% pe an, o perioadă de graţie de 12 luni”, se explică în nota de fundamentare a actului normativ.
Un alt proiect de hotărâre de guvern vizează modificarea şi completarea Normelor metodologice privind acordarea facilităţilor de transport intern feroviar şi cu metroul pentru elevi şi studenţi, aprobate prin HG 42/2017.
Conform notei de fundamentare, prin această hotărâre de guvern se doreşte, între altele, pentru transportul pe calea ferată, „eliminarea condiţionării de emitere a legitimaţiilor de călătorie on-line prin încheierea unui Protocol între operatorii de transport şi implementarea unui mod de lucru simplificat de validare/confirmare a calităţii de student în vederea achiziţionării legitimaţiilor de călătorie on-line şi prin automate de vânzare”.
Pe agenda şedinţei Executivului figurează şi o serie de hotărâri privind eliberări/numiri de prefecţi şi/sau subprefecţi
sursa: europafm.ro