Editorial

Premieră în alegeri: aleșii se uită la ultimele tunuri date de primarii care au pierdut

Numai premiere anul acesta 2024 din punct de vedere politic și nu numai. În primul rând, că avem primari care au pierdut alegerile și nu prea. Încă mai au patru luni de stat în funcție la primării. Este o premieră a ultimilor 34 de ani. Legea este clară: mandatele trebuie să fie duse la capăt, indiferent de ce se întâmplă – de forța majoră, de evenimentele neprevăzute și așa mai departe. Sunt primari care trebuie să își facă bagajele și primari care au reușit să mai prindă un mandat. Unii au reușit să îi mai păcălească o dată pe alegători. Au prins însă patru ani în care vor putea să facă tot ce vor dori și nu îi va trage nimeni la răspundere. Nici măcar Curtea de Conturi sau alte organe, de regulă din justiție.

Chiar și așa. Faptul că mai sunt încă patru luni de mandat este o mană cerească pentru edilii care au pierdut alegerile. Ei au la dispoziție un timp foarte scurt, dar care se poate dovedi extrem de folositor pentru ultimele tunuri care ar putea să fie date în bugetele locale. În perioada rămasă până în toamnă, când se vor încheia mandatele oficial, mai este timp și pentru licitații. Unele pot fi definitivate și de acolo se va putea ciuguli de către viitorul fost primar. Dacă va fi vorba de sume mari, din aceste tunuri vor putea să trăiască în continuare viitorii foști primari. Mai ales dacă în circuit vor fi introduse firme controlate de viitorii foști primari.
Dacă vorbim de milioane de euro și de tunuri de sute de mii de euro sau chiar de unele comisioane consistente, atunci este clar că se merită să fii primar. Chiar și pentru 4 luni. Dai un tun, dar știi că reziști aproape toată viața din sumele câștigate.

Apoi, rămânerea la primărie, chiar și pentru patru luni, mai are și alte avantaje. Încă 4 luni de salariu. Și sunt primari de orașe care au deja salarii consistente. Așadar, vor pleca acasă cu punga plină. Mai ales dacă vorbim de oameni fără meserie și fără carieră, care nu aveau vreun loc de muncă aparent sau vreun venit care să le asigure traiul de zi cu zi.

Prin urmare, încă patru luni de leafă este minunat. Se poate ajunge și la 10.000 de lei în total, dacă ne referim la leafa unui primar de oraș. Este o sumă foarte bună și aproape costul unei mașini noi. Ce posibilitate mai are la primărie viitorul fost primar. Este vorba despre angajările pe care le poate opera. Aici chiar se poate pune bine cu viitorul primar. Angajează ceva neamuri de urgență și primarul ales îi rămâne rapid dator.

Angajarea la stat este o mană cerească pentru neamuri, colegi de partid sau alte categorii de privilegiați. Angajarea la stat aduce beneficii, bonusuri în afara salariului de bază. Mai este tichetul de vacanță. Mai apar diferite privilegii în calitate de bugetar, precum un acces bun la informații și rezultate bune în plan financiar, dat fiind faptul că leafa crește periodic și nu numai cu majorările de salariu minim.

Viitorul primar are posibilitatea să stea să se uite cum dispar bunuri poate, cum este vândut patrimoniul, în cadrul ultimelor tunuri date de edilii. Se pot cumpăra bunuri prin licitație, nu doar vinde. Și dacă ai în plan să faci cumpărături se poate ajunge la ceva prețuri supraevaluate. S-a mai întâmplat și lucrurile acestea au fost scoase în evidență de Curtea de Conturi. Și așa au rămas: scoase în evidență și nerecuperate prejudiciile.

Se pot face și ultime angajări în aparatul primarului și generate anumite avantaje pentru viitorul fost primar. Acesta se va putea întoarce la primărie pe un post în aparatul primarului ales, mai ales dacă apare și o frăție a angajărilor. Eu o angajez pe a ta la primărie și tu pe a mea. La fel și cu cei care au pierdut. Nu așteaptă prea mult să urce pe cai mari. Se pot angaja nepoți, nepoate sau amante. Unii ar spune și amanți, depinde cine este șeful sau șefa.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *