Dezvăluiri

Premieră în justiția din Gorj! Structura județeană Antidrog, amendată de judecători!

Tribunalul Gorj a decis, luni, să aplice o amendă judiciară de 500 de lei Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Gorj, structura județeană a Agenţiei Naţionale Antidrog pentru neîndeplinirea sau îndeplinirea necorespunzătoare a atribuțiilor stabilite în sarcina instituțiilor din comunitate care participă la executarea pedepselor și a măsurilor neprivative de libertate. Hotărârea judecătorilor reprezintă o premieră în justiția gorjeană, în contextul în care este vorba despre nerespectarea unei obligații impuse de instanța de judecată unui condamnat pentru deținere și consum de droguri, de a se supune măsurilor de control, tratament sau îngrijire medicală, din cauză că structura județeană Antidrog nu i-a putut asigura acestuia asistenţa medicală, psihologică şi socială. De altfel, potrivit unui raport de audit efectuat, anul trecut, de Curtea de Conturi, Gorjul se află printre județele în care Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog nu poate oferi serviciile minime de asistență integrată pentru consumatorii de droguri în cele trei domenii, medical, psihologic și social, întrucât nu există echipă terapeutică completă sau nu există spații special amenajate pentru desfășurarea activităților specifice.

Judecătorii Tribunalului Gorj au admis, luni, sesizarea formulată de Serviciul de Probaţiune Gorj și au aplicat Agenţiei Naţionale Antidrog (Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Gorj) o amendă judiciară în cuantum de 500 de lei pentru săvârşirea abaterii judiciare prevăzute  de Legea privind executarea pedepselor, a măsurilor educative și a altor măsuri neprivative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, mai exact, pentru neîndeplinirea sau îndeplinirea necorespunzătoare a atribuțiilor stabilite în sarcina instituțiilor din comunitate care participă la executarea pedepselor și a măsurilor neprivative de libertate.

Cum s-a ajuns aici!

În aprilie 2021, Biroul Teritorial Gorj al DIICOT l-a trimis în judecată pe un tânăr pentru comiterea infracțiunilor de deţinere de droguri de risc, pentru consum propriu, fără drept şi conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe.

Cu doi ani în urmă, tânărul fusese oprit în trafic, la Ciuperceni, de către un echipaj de la Poliția Rutieră. Polițiștii au observat că acesta manifesta o stare de incoerență în exprimare, așa că au efectuat un control în interiorul autoturismului și au găsit un dispozitiv de tip grinder, cu formă cilindrică, din plastic, ce prezenta urme de materie vegetală de culoare verde, o ţigară confecţionată artizanal, tip joint, consumată parţial, şi foiţe pentru confecţionat artizanal ţigări. Tânărul le-a spus polițiștilor că a consumat, în urmă cu o săptămână, două ţigări de marijuana.  Polițiștii l-au testat pe tânăr cu un aparat Drugtest, însă rezultatul a fost negativ, așa că acesta a fost condus la spitalul din Tg-Jiu, pentru efectuarea unui test rapid de urină, care a indicat o valoare pozitivă la THC. Tânărului i-au fost recoltate mostre biologice, iar buletinul de analiză toxicologică emis de INML ”Mina Minovici” Bucureşti  a relevant faptul că în urina acestuia a fost identificată substanţa THC-COOH (un metabolit al THCP substanţă biosintetizată de planta Cannabis).

În februarie 2022, Tribunalul Gorj a decis condamnarea tânărului la un an și șase luni de închisoare cu suspendare și a stabilit un termen de supraveghere de doi ani. În această perioadă de încercare, instanța i-a impus, printre altele, să se supună măsurilor de control, tratament sau îngrijire medicală, mai exact era vorba de programe de reabilitare sau terapie.

Agenţia Naţională Antidrog are printre atribuții asigurarea de servicii integrate de asistență medicală, psihologică și socială care s-au dovedit a avea rezultate pozitive în tratamentul și reintegrarea consumatorilor de droguri în societate, numai că structura de la Gorj ”nu poate oferi serviciile minime de asistență integrată pentru consumatorii de droguri în cele trei domenii, medical, psihologic și social, întrucât nu există echipă terapeutică completă sau nu există spații special amenajate pentru desfășurarea activităților specifice”, așa cum reiese dintr-un raport al Curții de Conturi.

Serviciul de Probațiune Gorj, care se ocupă cu monitorizarea respectării măsurilor de supraveghere impuse de instanță, a constatat că, în acest caz, nu a fost respectată obligația prevăzută în hotărârea judecătorească din cauza Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Gorj care nu are încadrat nici medic, nici psiholog și nici asistent social, pentru a asigura suport de specialitate tânărului condamnat, așa că a sesizat Tribunalul Gorj și așa s-a ajuns la amendă.

  • Trebuie spus că Guvernul României a adoptat, în martie 2022, Strategia naţională în domeniul drogurilor, un așa zis ”document programatic” elaborat de Agenția Națională Antidrog, care și-a propus să contribuie la limitarea impactului și a consecințelor negative ale fenomenului drogurilor asupra sănătății și siguranței publice, numai că, după cum se poate observa din cazul de la Gorj, lipsesc măsurile concrete și mai ales resurse alocate pentru implementarea acesteia. Așa că, fără o finanțare adecvată și un plan de acțiune detaliat, strategia riscă să rămână doar pe hârtie.

 

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *