Florin Cîțu a declarat că este de neacceptat ca astfel de tragedii să se întâmple în România, după incendiul de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, unde au murit șapte pacienți internați la secția de ATI. Premierul a precizat că așteaptă rezultatele anchetei și că i-a cerut edilului din Constanța să-l demită pe managerul unității medicale. „Nu mă voi pronunța în acest moment în legătură cu cazul incendiului de la Constanța, dar spitalul a primit un buget de 22 de milioane de lei”, a spus prim-ministrul.
– Vreau să transmit condoleanţe famililor îndoliate după tragedia din Constanţa. Am ţinut în permanenţă legătura cu Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Sănătăţii, autorităţile locale, pentru a mă asigura că pacienţii sunt transferaţi.
– Este de neacceptat să se întâmple astfel de tragedii în spitalele din România. Este o realitate pe care încercăm să o modificăm după 30 de ani în care nu s-a făcut nimic pentru sistemul de sănătate din România. Așa cum am cerut Ministerului Sănătății să pregătească valul 4, în acest moment e important ca MS să se uite exact care sunt soluțiile pe termen scurt ca asemenea tragedii să nu se mai repete.
– E presiune pe sistemul sanitar și așteptăm măsuri. Am pus întrebarea dacă această tragedie putea fi evitată.
– Pe termen mediu e important ca tot ce avem în PNNR să fie implementat pentru a avea o infrastructură spitalicească modernă. Așa cum am spus, am cerut acea anchetă, am vrut să aflu cum s-a pregătit valul 4, voi avea rezultatele în weekend. Am intrat deja în valul 4. Ce vedem e că nici secțiile ATI nu au fost pregătit pentru valul 4.
– Am cerut primarului Constanței, Virgil Chițac, să ceară demisia managerului Spitalului de Boli Infecțioase. Am aprobat demisia președintelui Autorității de Management al Calității în Sănătate. La spitalul din Constanța am sesizat mai multe nereguli, dar am observat că domnul președinte nu a făcut nicio evaluare la spital și s-a bazat doar pe declarația pe proprie răspundere a managerilor spitalului. Eu îl demit pe domnul președinte. Arată clar că nu a respectat atribuțiile instituției pentru pregătirea valului 4. Cei responsabili vor plăti indiferent de funcția pe care o dețin sau au deținut-o în Ministerul Sănătății. Ancheta este în derulare.
– Bugetul alocat la începutul an a fost de 58,3 miliarde de lei iar la rectificare au mai fost adăugate încă 4,5 miliarde de lei. În cazul spitalului din Constanța au fost alocate 22,6 milioane de lei, din care 5 milioane au fost folosiți în anul acesta. Nici până astăzi Spitalul de Boli Infecțioase nu a cerut aviz în caz de incendiu.
Şapte persoane şi-au pierdut viaţa într-un nou incendiu petrecut într-o secţie ATI Covid. O tragedie cu repetiţie în România, din păcate. Pacienţii se aflau în Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa. A fost activat Planul Roşu de intervenţie, iar peste o sută de pacienţi au fost evacuaţi din unitatea medicală şi transferaţi la alte spitale. De la nivelul ISU Constanţa au fost mobilizate la locul intervenției 10 echipaje stingere, o descarcerare, două autoscări, două autospeciale pentru transport victime multiple, un spital mobil, opt ambulanțe SMURD tip B2, o ambulanță SMURD tip C. Totodată, de la nivelul Serviciului Județean de Ambulanță au intervenit 10 ambulanțe.
Un dosar penal a fost deschis pentru ucidere din culpă, la Parchetul Tribunalului Constanța. Apelul la numărul de urgenţă 112 a fost înregistrat la ora 9:48, fiind anunţat un incendiu localizat la parterul Spitalului de Boli Infecţioase Constanţa. Incendiul a fost lichidat la ora 10:55, transmit reprezentanţii DSU.
sursa: observatornews.ro