Prețul mondial la cacao a atins un nou record, în condițiile în care vremea uscată afectează culturile din Africa de Vest.
Costul ingredientului cheie pentru fabricarea ciocolatei s-a dublat de la începutul anului trecut.
Joi, prețul la cacao pe piața de mărfuri din New York a atins un nou maxim istoric de 5.874 de dolari (4.655 de lire sterline) pe tonă, relatează BBC.
Costul ingredientului cheie pentru fabricarea ciocolatei s-a dublat de la începutul anului trecut.
„Importatorul își face prețul pe care și-l dorește”
Creșterea prețurilor la cacao se răsfrânge deja asupra consumatorilor și îi presează pe marii producători de ciocolată.
Unul dintre cei mai mari producători de ciocolată din lume, Hershey, a avertizat: „Se așteaptă ca prețurile istorice la cacao să limiteze creșterea veniturilor în acest an”.
De asemenea, directorul general al companiei, Michele Buck, nu a exclus posibilitatea de a majora prețurile pentru clienți.
În timp ce inflația generală pentru alimentele și băuturile din supermarketurile din Marea Britanie a scăzut în noiembrie la 8,3%, creșterea prețurilor la ciocolată a fost semnificativ mai mare, de 15,3%.
Prețurile la cacao au crescut din cauza recoltelor slabe din Africa de Vest, care produce cea mai mare parte a ofertei globale.
Fenomenul meteorologic El Niño a dus la o vreme mai uscată în Ghana și Coasta de Fildeș, care sunt cei mai mari producători de boabe de cacao din lume.