Imediat după ce structura din rocă a fost asamblată, în jur de 3700 î.e.n., mormântul a rămas un simbol misterios al trecutului, situat pe un deal singuratic din Țara Galilor.
În tot acest time, situl inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO, cunoscut de localnici drept Maen Ceti, nu a fost niciodată excavat în mod direct, ceea ce înseamnă că știm foarte puține detalii despre modul în care a fost construit. Alte situri similare din regiune, la care au fost găsite oseminte umane, sugerează că a fost un tip de mormânt.
Mituri și legende îl înconjoară pe Regele Arthur, inclusiv o legendă conform căreia piatra a fost, de fapt, doar „o pietricică” sub talpa celebrului monarh. O altă poveste spune că Sfântul David, un episcop galez din secolul VI, a spart piatra în două cu sabia sa, fiind mâniat de druizii din zonă.
„Piatra lui Arthur” ar fi făcut parte dintr-un peisaj ceremonial vast
Însă, în afară de toate aceste mituri și legende, istoricii și arheologii nu prea cunoșteau foarte multe informații. Acum, primele lucrări de excavare la partea de sud a momentului au dezvăluit o poveste complet diferită, una care implică mai mult decât un deal singuratic.
Descoperirile încă nu au fost publicate într-un jurnal științific, dar sugerează că „Piatra lui Arthur” ar fi făcut cândva parte dintr-un peisaj ceremonial mult mai vast.
Atunci când mormântul a fost construit, arheologii spun că probabil era acoperit de o movilă, însă din cauza putrezirii s-a prăbușit în timp. Movila a fost apoi reconstruită, cu o orientare ușor diferită, scrie Science Alert.
Deși arheologii spun că a doua structură este orientată spre o zonă între dealurile Skirrid și Garway, prima movilă ar fi fost orientată spre dealul Dorstone. În 2013, la dealul Dorstone au fost descoperite trei movile similare, care conțineau „sălile morților”, fiind construite în urmă cu 6.000 de ani.
„Piatra lui Arthur”, un monument megalitic de importanță internațională
Data, structura și orientarea „Pietrei lui Arthur” sugerează că aceste două situri de pe dealuri au fost strâns legate între ele. „Piatra lui Arthur” nu este singura structură de roci din Regatul Unit, însă este probabil cea mai cunoscută. Deși construirea monumentului ar fi necesitat un efort considerabil, aparențele sunt oarecum înșelătoare.
În loc ca pietrele să se suprapună unele peste altele, solul de sub piatra principală a fost săpat pentru a permite introducerea pietrelor de susținere. Ceea ce este vizibil astăzi este probabil doar o mică parte dintr-un monument mult mai vast.
„Deși Piatra lui Arthur este un monument megalitic emblematic de importanță internațională, originile sale au fost incerte până acum”, a spus Julian Thomas, arheolog la Universitatea din Manchester.