Actualitate

Prioritățile șefului CJ Gorj în noul mandat. “Trebuie să creăm un cadru propice pentru investitori!”

Președintele Consiliului Județean Gorj, Cosmin Popescu, se va focusa, în următorii patru ani, pe atragerea cât mai multor investitori care să genereze noi locuri de muncă în județ.

Cosmin Popescu a început cel de-al treilea mandat de președinte al Consiliului Județean Gorj. Șeful județului afirmă că, în următorii 4 ani, se va focusa pe atragerea de noi investitori care să creeze cât mai multe locuri de muncă. Investitorii au mai multe oportunități pentru a deschide afaceri în județul Gorj: accesarea banilor din Fondul de Tranziție Justă, ajutoarele oferite de guvern și viitorul program de reindustrializare a României.

“Vedem ce se întâmplă în lume, vedem ce se întâmplă în Ucraina, conflictul continuă, vedem ce se întâmplă în Europa, vizavi de situația economică, de închiderea unor activități economice și, aici, mă refer, în primul rând, la industria de automobile și vedem ce se întâmplă și la noi în ceea ce privește reducerea spre închidere a activității de energie produsă pe bază de cărbune. Atât eu, cât și colegii mei avem obligația să găsim și să insistăm pentru a aduce investitori, în Gorj, pentru a prelua din forța de muncă și a dezvolta noi activități industriale. Trebuie să ne pliem și să avem în vedere toate hotărârile de guvern privind ajutorul de stat. Din fericire, pe ultima emisă, HG 300/2024, avem câteva oferte care sper să fie câștigătoare și sper să-și deschidă activitatea în județul Gorj. Pe ajutorul de stat pe industria alimentară, pe Investalim, deja un contract este semnat și o să facem public despre ce este vorba și la cât se ridică această investiție și trebuie să ne calăm și să dăm sprijinul investitorilor care vor aplica pe viitoarele proiecte, pe reindustrializare. Așa cum știți, premierul Ciolacu a anunțat acest program, care este discutat cu Comisia Europeană privind alocarea unor sume importante pentru reindustrializarea României. Gorjul trebuie să facă parte din acest program de reindustrializare. Noi avem obligația, eu, ca și Consiliu Județean, colegii primari, de a identifica și a pune la dispoziție viitorilor investitori terenuri, să le asigurăm accesul la utilități, apă, canal, energie electrică, gaz natural și, de asemenea, să-i sprijinim în ceea ce privește obținerea avizelor și autorizațiilor necesare”, afirmă Cosmin Popescu.

„Gorjul, cu și fără energie, are nevoie de investiții noi”

Cosmin Popescu îi încurajează pe primarii din județul Gorj să creeze facilități investitorilor pentru a-i atrage să-și deschidă afaceri în orașele și comunele din județ. Președintele Consiliului Județean Gorj afirmă că degeaba se realizează investii în modernizarea infrastructurii și se introduc utilități, dacă nu sunt create locuri de muncă.

“Să nu uităm, avem un fond generos la dispoziție, Fondul de Tranziție Justă, avem primul apel de proiecte pe întreprinderi mici și mijlocii, în valoare de 184 de milioane de euro. După cum știți, proiectele depășesc acest plafon. Am discutat cu ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene și acest plafon va fi majorat, deci avem o primă bază de plecare. Urmează apelul pentru microîntreprinderi și pentru START-UP-uri, de aceea, trebuie să ajutăm și să avem deschidere pentru investitori, pentru toți cei care vin. Fie că e vorba de START-UP, de IMM-uri, de microîntreprinderi, trebuie să acordăm acest ajutor, pentru că Gorjul, cu și fără energie, are nevoie de investiții noi pentru a atrage forța de muncă din județ și, de ce nu, și din afara județului. Degeaba investim și investim masiv în drumurile județene, împreună cu primarii, în drumurile comunale, în infrastructura rutieră orășenească și municipală, investim în apă și canal prin programele europene și naționale, dar trebuie să ne calăm, în această perioadă, și pe această importantă zonă a dezvoltării economice. Noi, ca autorități publice locale, avem limitat prin lege aportul pe care-l dăm, dar este important a fi alături de investitori, a-i sprijini în ceea ce privește obținerea avizelor și autorizațiilor, de a găsi soluții de a pune la dispoziție terenuri, contra cost, bineînțeles, sau gratuit, acolo unde este cazul, astfel încât să creăm un cadru economic propice pentru cei care vor să investească. Un investitor așteaptă sprijin, dacă vede că sprijinul nu este acordat, se duce în altă zonă în care este sprijinit”, a adăugat șeful județului.

Crede că forța de muncă poate fi păstrată în județ

Cosmin Popescu este convins că, în următorii ani, în județul Gorj, se vor crea suficiente locuri de muncă, astfel încât să preia forța de muncă, care va avea nevoie de job-uri după închiderea mineritului.

“Trebuie să vedem, la sfârșit, ceea ce va rămâne din CEO, pentru că și CEO își va continua activitatea cu parcurile fotovoltaice, dacă va reuși să pună în funcțiune centrala pe gaz, cu grupurile în funcțiune, care sunt pe un program de restructurare, care vor rămâne până în 2030, cu persoanele care sunt pensionate, eu zic că da, putem aduce investitori, astfel încât să creăm un număr de locuri de muncă similar cu locurile de muncă ce se pierd ca urmare a închiderii industriei energetice pe cărbune. Eu zic că da, având în vedere calculele făcute fie din Fondul de Tranziție Justă, fie din ajutorul de stat, fie pe programul viitor de reindustrializare, cred că putem găsi soluții, astfel încât numărul de locuri noi create să fie cel puțin similar cu numărul de locuri pierdute din industria minieră și energetică”, a precizat președintele Consiliului Județean Gorj.

 

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *