Potrivit proiectului, parcarea din apropierea Mănăstirii Lainici are ca scop fluidizarea traficului în zonă și siguranța factorului uman.
”Prin mutarea axului de lângă Mănăstire și ținând cont de fluxul mare de pelerini, se prevede un număr minim de 63 de locuri de parcare noi pentru autoturisme și 11 locuri de parcare pentru autobuze, 2 stații de autobuze. S-au proiectat trotuare pietonale pentru protejarea traficului pietonal față de cel rutier din zona parcărilor, încadrate de borduri mari pe zona adiacentă parcărilor, și borduri mici pe zona marginal-exterioară trotuarelor. Pentru reducerea noxelor atmosferice rezultate din traficul rutier, respectiv întoarcerea autovehiculelor pe DN 66, dar și sporirea siguranței circulației rutiere au fost prevăzute două sensuri giratorii”, se arată în documentul citat.
Valoarea lucrărilor la podul de la Lainici, parcarea din zona mănăstirii și a sectorului de drum din acea zonă (745 m) se ridică la 19,8 milioane de lei, iar contractul a fost adjudecat de asocierea de firme Freyrom SA – Procons Group SRL, pentru 19.872.901 de lei, fără TVA.
Pentru parcare, autorizația a fost obținută în ianuarie 2019, termen de finalizare fiind 12 iulie 2022, adică exact peste două luni.
De la finele anului trecut, lucrările stagnează, și au fost invocate tot felul de motive: ba că vremea nu este favorabilă, ba că e nevoie de temperaturi de 8-10 grade ca să toarne asfaltul.
Reprezentanții SDN Tg-Jiu spuneau, în luna decembrie a anului trecut, că lucrările sunt în grafic, adică finalizate cam 90% și vor fi gata la termenul stabilit în contract.
La ultima vizită în teren, pe 2 mai a.c., prefectul județului era convins că lucrările vor decurge normal, însă timp de două săptămâni, în zonă nu s-a întâmplat nimic.
”Am toate asigurările că până vineri se va semna contractul pentru asfalt. Încă se negociază tarifele. S-a scumpit foarte mult asfaltul. De luni, ar trebui să înceapă asfaltarea în zonă”, declara prefectul Marcel Iacobescu.
Patru utilaje sunt parcate, de ceva vreme, în fața mănăstirii, însă cu excepția câtorva grămezi puse pe cele două sensuri giratorii, lucrările au rămas în același stadiu ca la finele anului trecut.
Dincolo de orice explicație, pare că lucrările au fost întârziate de un aviz de la Agenția pentru Protecția Mediului Gorj pentru derocarea unui colț de stâncă care obtura vizibilitatea în curba din fața mănăstirii, care a fost obținut, în final.