Imaginile transmise în direct au surprins racheta aterizând cu o viteză considerabilă, după o coborâre controlată, înainte să fie înghițită de flăcări și fum.
În ciuda sfârșitului catastrofal al testului de șase minute și 30 de secunde, Elon Musk, directorul executiv al SpaceX, s-a arătat încântat. „Marte, păzea că venim!”, a scris Musk pe platforma Twitter.
Elon Musk a explicat cum s-a produs explozia
Racheta Starship distrusă în accident era un prototip pentru vehiculul de lansare dezvoltat de compania spațială privată a lui Musk pentru a transporta oameni și 100 de tone de cargo în viitoarele misiuni spre Lună și Planeta Roșie.
Testul de zbor a fost conceput pentru a atinge o altitudine de 12.500 de metri, racheta fiind propulsată pentru prima oară de noile motoare Raptor dezvoltate de SpaceX. Însă, SpaceX nu a clarificat dacă racheta a ajuns sau nu la acea altitudine.
Imediat după explozie, Musk a declarat că „presiunea din rezervorul de combustibil al rachetei era prea scăzută” în timpul coborârii, „cauzând velocitatea mare de la aterizate”. Miliardarul a mai adăugat că SpaceX a obținut „datele de care avea nevoie” în urma testului și a lăudat faza de ascensiune a rachetei.
NASA a finanțat cu 135 milioane de dolari construirea Starship
SpaceX a încercat pentru prima dată să lanseze Starship marți, 8 decembrie, însă o problemă la motoarele Raptor a dus la renunțarea automată cu doar o secundă înainte de decolare, potrivit The Guardian.
Racheta Starship completă va avea o înălțime de 120 de metri după ce va fi combinată cu propulsorul și este noua generație a vehiculului complet reutilizabil al companiei SpaceX. Planurile ambițioase ale lui Elon Musk de a face călătoriile spațiale mai ieftine depind de dezvoltarea acestei rachete.
NASA a finanțat SpaceX cu 135 milioane de dolari pentru a ajuta la construirea Starship.