Curiozități

Rămășițele unui fort vechi de 3.000 de ani, din vremea regelui David, descoperite în Israel

O echipă de arheologi de la Autoritatea Israeliană pentru Antichităţi (IAA) a descoperit rămășițele unui vechi complex fortificat despre care se crede că a fost creat de către gheşuriţi, aliații regelui David, în secolele XI sau X î.Hr.

Vechi de 3.000 de ani, fortul gheșurit a fost dezgropat lângă Hispin, o așezare religioasă israeliană și un moshav (cooperativă agricolă) situată în sudul Golanului.

„Complexul pe care l-am expus a fost construit într-o locație strategică pe vârful mic al dealului, deasupra Canionului El-Al, cu vedere spre regiune, într-un loc unde se putea traversa râul”, au spus dr. Barak Tzin și dr. Enno Bron, directorii săpăturilor arheologice din cadrul IAA.

„Zidurile fortului, cu o lățime de 1,5 m, construite din bolovani mari de bazalt, cuprindeau dealul”, au adăugat ei, potrivit Sci News.

Copia unei stele regale

În timpul săpăturilor, arheologii au descoperit și o piatră mare de bazalt cu o gravură schematică a două figuri cu coarne, cu brațele întinse. Arheologii israelieni cred că în apropierea acestor siluete ar mai putea exista un alt obiect.

„Este demn de remarcat faptul că, în 2019, o figură sculptată pe o stelă de piatră cultică a fost găsită de dr. Rami Arav, de la Universitatea din Nebraska, și colegii de la Bethsaida chiar la nord de Marea Galileii”, au spus dr. Barak Tzin și dr. Enno Bron.

Reprezentând o figură cu coarne, cu brațele întinse, stela a fost ridicată lângă o platformă adiacentă porții orașului.

„Această scenă a fost identificată ca un obiect care reprezintă Cultul Lună-Dumnezeu. Piatra Hispin era amplasată lângă intrare și nu una, ci două figuri erau înfățișate pe ea. Este posibil ca o persoană care a văzut impresionanta stelă Bethsaida să fi decis să creeze o copie locală a stelei regale”, au teoretizat arheologii.

Capitala regatului aramaic Geshur

Se crede că orașul fortificat Bethsaida era capitala regatului aramaic Geshur care a condus Golanul central și sudic în urmă cu 3000 de ani.

„Conform Bibliei, regatul a susținut relații diplomatice și de familie cu Casa lui David. Una dintre soțiile lui David a fost Maacah, fiica lui Talmi, regele Geshurului”, au menționat specialiștii IAA.

Potrivit lor, orașele Regatului Geshur sunt cunoscute de-a lungul țărmului Mării Galileii, precum Tel En Gev, Tel Hadar și Tel Sorag, dar dovezile existenței lor în Golan sunt puține.

„Acest complex fortificat unic ridică noi teme de cercetare despre așezarea Golanului în epoca fierului”, au concluzionat ei.

 
Sursă
descopera.ro

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *