Ultima oră

Raport INCDFP pe anul 2023: zona seismică Gorj a prezentat cea mai intensă activitate

Anul 2023 a fost unul tumultos din punct de vedere al activității seismice atât pe teritoriul României, dar și în alte țări din lume.
👉 În România, zona seismică Gorj a prezentat cea mai intensă activitate seismică de când există monitorizare în această regiune. În zilele de 13 și 14 februarie s-au produs două cutremure crustale de 5,2 Ml, respectiv 5,7 Ml, iar în 20 martie 2023 un seism de 4.9 Ml. Acestea au fost urmate de peste 2500 de replici.
De asemenea, în Banat au avut loc câteva cutremure semnificative, printre care unul cu magnitudinea de 4.8 Ml din data de 22 mai și altul de 5,2 Ml în 6 iunie.
Astfel că în decursul anului 2023, până la data de 18 decembrie, pe teritoriul României s-au produs peste 4900 de cutremure crustale (0-60 km) și intermediare (60-150 km).
🌏 Pe plan mondial, două cutremure devastatoare cu magnitudini-moment 7,8 și 7,5 au avut loc în ziua de 6 februarie în zona Faliei Est Anatoliene, provocând peste 55.000 de decese, peste 120.000 de răniți și distrugeri masive în Turcia și Siria. Alte țări au fost și ele lovite de cutremure puternice în urma cărora peste 2000 de persoane au decedat în Maroc și alte peste 2500 în Afganistan. Iar astăzi, în China, un cutremur cu magnitudinea de 6.2 Mw a provocat moartea a 118 persoane.
👉 Toate aceste evenimente seismice, în special cele de la începutul anului, din Turcia și apoi cel din Gorj, au stârnit un interes crescut oamenilor pentru astfel de subiecte. Conform listei publicate de Google, cele mai populare căutări ale anului 2023 au fost 𝐂𝐔𝐓𝐑𝐄𝐌𝐔𝐑 și 𝐂𝐮𝐭𝐫𝐞𝐦𝐮𝐫 𝐓𝐮𝐫𝐜𝐢𝐚, iar la secțiunea întrebări cu expresia CUM?, pe locul doi se regăsește întrebarea 𝐂𝐮𝐦 𝐬𝐞 𝐩𝐫𝐨𝐝𝐮𝐜𝐞 𝐮𝐧 𝐜𝐮𝐭𝐫𝐞𝐦𝐮𝐫?
✅ Aceste evenimente demonstrează încă o dată că informarea și pregătirea sunt esențiale pentru a ne proteja în cazul unui astfel de eveniment, de aceea îndemnăm publicul larg să se informeze din surse oficiale, precum Platforma Fii pregătit a DSU (https://fiipregatit.ro/), site-ul Rețelei Seismice Educaționale din România – ROEDUSEIS (http://www.roeduseis.ro, Seismologia in scoli – Roeduseis.ro) sau @MOBEE – Expozitia mobila despre cutremure, dezvoltate de către INCDFP.
Totodată, dorim să vă urăm Sărbători fericite și să le mulțumim 🤗tuturor celor care ne sprijină și sunt alături de noi!

 

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *