Dezvăluiri

Reactoarele modulare mici, alternativă la cărbune? „Tehnologia este una sigură”

Rectorul Universității Politehnica București, Mihnea Costoiu, susține că tehnologia reactoarelor nucleare mici este una sigură.

România are potențialul de a utiliza în premieră în Europa primele reactoare modulare mici și să devină un catalizator pentru dezvoltarea SMR în regiune, dar și o bază pentru asigurarea operării acestui nou tip de tehnologie în alte state. Din punct de vedere al energiei produse, o centrală NuScale este similară cu o centrală pe cărbune existentă. În plus, poate fi construită pe același amplasament și poate reutiliza infrastructura de transport existentă, arată site-ul companiei Nuclearelectrica. Universitatea Politehnica București urmează să pregătească specialiștii pentru mini centralele nucleare de la Doicești. Rectorul UPB, Mihnea Costoiu, susține că tehnologia reactoarelor nucleare mici este una sigură. “Tehnologia nucleară este o tehnologie sigură. Este o tehnologie care este în lume de 60 de ani, cu puține necazuri majore. E adevărat că, atunci când ele s-au produs, au fost semnificative, cum a fost accidentul de la Cernobîl sau cel de la Fukushima, dar dacă ne uităm la numărul de reactoare existente, în acest moment, în lume și în Europa și felul în care sunt operate aceste reactoare, fie în Franța sau Olanda, în România chiar ne dă încredere. Tehnologia care va veni în România pe reactoarele mici e o tehnologie, de asemenea, sigură, în care se reduce puterea instalată a unui reactor și există varianta în care aceste reactoare să fie replicate. Dacă vreți, să fac o comparație forțată, este ca la lego, în reactoare mai multe și mai mici, astfel încât să poată să fie dimensionată producția de energie electrică pe nevoile comunităților, fie ele locale sau chiar mai mici, un operator economic care are nevoie, astfel încât să poată fi multiplicată și replicată această tehnologie în mai multe zone din lume. România are a doua astfel de centrală, care va fi la Doicești, iar Politehnica este parte din acest proiect, astfel încât să încercăm și sunt convins că vom reuși să pregătim specialiștii, nu doar pentru centrala de la Doicești, ci pentru tot ceea se întâmplă în lume”, spune Mihnea Costoiu.

Vor fi amplasate SMR-uri la Rovinari și Turceni?

Unii lideri sindicali din cadrul Complexului Energetic Oltenia au spus că guvernul ar intenționa să monteze module nucleare mici și la termocentralele Rovinari și Turceni. Mihnea Costoiu afirmă că decizia le aparține guvernanților. În opinia sa, ar fi un lucru benefic pentru județul Gorj, dar ar fi realizate astfel de investiții, pentru că ar fi create noi locuri de muncă. “La București, acum puțină vreme, la Summitul Celor 3 Mări, secretarul de stat John Kerry al Statelor Unite, de la pupitrul Politehnicii din București, alături de mine, a anunțat semnarea unui acord și investiția americană și în Slovacia, Polonia și în Cehia pe aceste mici reactoare. Deci, este dovada faptului că acest proiect va continua și în aceste țări și pregătirea specialiștilor va trebui făcută în Politehnică și pentru celelalte țări, nu doar pentru România. Nu vreau să comentez eu afirmația dacă vor fi și la Turceni și la Rovinari, cei care sunt în măsură vor face acest anunț la momentul oportun. Dar dacă acest lucru se va întâmpla, este un lucru benefic. În primul rând, înseamnă locuri de muncă ce se creează în regiune, mai ales odată cu presiunea enormă pentru creșterea procentului de energie verde în producția totală de energie din România și presiunea asupra cărbunelui. În aceste condiții, este extrem de important să existe resurse alternative, iar energia nucleară este o resursă alternativă. Înseamnă creare de locuri de muncă pentru instalare și asta înseamnă un număr important de ani, nu se întâmplă instantaneu, iar, după aceea, în procesul de operare, și procesul de operare în sin,e centrala, dar și industriile orizontale, pentru că, evident, ca și la cărbune, și această centrală are nevoie de o industrie orizontală care să-i furnizeze diferite echipamente, servicii. Cred că ar trebui sprijinit acest demers de autoritățile județene și locale din Gorj”, afirmă rectorul UPB.

Mii de locuri de muncă la prima centrală de tip SMR

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat, recent, că mini centrala nucleară de la Doicești ar urma să intre în funcțiune la finalul anului 2029. Mihnea Costoiu spune că, până la punerea în funcțiune, se vor crea circa 2500 de locuri de muncă. “Centrala de la Doicești presupune circa 2500 de locuri de muncă, până în momentul în care centrala va fi în funcțiune, după care, sute de locuri de muncă pentru fiecare reactor. Nu vorbim doar de fizicieni, dar există o serie întreagă de funcții, de funcțiuni și de locuri de muncă în centrală, de la muncitor necalificat până la un inginer calificat.Termenul avansat de către ministrul Energiei la Pitești, la întâlnirea pe care am avut-o cu Agenția Nucleară Internațională și cu specialiștii din zonă a fost finalul anului 2029. Este ultima afirmație a unui oficial român pe această temă, de aceea o invoc pe aceasta”, a conchis cadrul universitar.

 

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *