Dezvăluiri

Recidivistul Catrinoiu, judecat pentru delapidare, trage de timp să se prescrie faptele și să nu ajungă la pușcărie!

Matei Catrinoiu, așa zisul lider al PNȚCD Gorj, condamnat penal pentru fapte comise în exercitarea activității sale de lichidator, apelează la tot felul de tertipuri, în dosarul în care a fost trimis în judecată, în urmă cu doi ani, pentru a se prescrie faptele de delapidare și, în acest fel, să scape de o eventuală condamnare cu executare. Dacă în primul dosar a primit o pedeapsă cu suspendare și a putut să-și desfășoare nestingherit activitatea infracțională, Catrinoiu e judecat acum pentru delapidare, în două dosare penale. Într-una din cauze a vândut bunurile unei firme aflate în faliment, adică două imobile în Târgu-Jiu, chiar și terenul de sub casa fiului administratorului acesteia, și și-a însușit banii.

În noiembrie 2020 și ianuarie 2021, procurorii l-au trimis în judecată pe Matei Catrinoiu, în două dosare penale, ambele având ca și capăt de acuzare infracțiunea de delapidare.

În primul dosar, în care e vorba de 197 de fapte de delapidare, judecata a început, efectiv, abia după aproape doi ani, în octombrie anul trecut, Catrinoiu apelând la tot felul de tertipuri pentru a întârzia cât mai mult o soluție definitivă.

La fel s-a întâmplat și în cel de-al doilea dosar, trimis la Parchet pentru remedierea unor neregularități din rechizitoriu și în care judecata pe fond a început în septembrie, anul trecut, după un an și opt luni de când acesta a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Tg-Jiu.

Numai că, după două termene de judecată, Catrinoiu a cerut strămutarea cauzei la altă instanță, demers făcut cu scopul de a amâna cât mai mult pronunțarea unui verdict, eventual până după împlinirea termenului de prescripție a faptelor.

Concret, în această cauză, procurorii au reținut că Matei Catrinoiu, în perioada noiembrie 2012 – decembrie 2018, în exercitarea atribuțiilor de lichidator judiciar în cadrul SP CAPIV IPURL, în procedura de lichidare și-a însușit, în mai multe rânduri, pe nedrept, în baza unei rezoluții infracționale unice, suma totală de 170.239 de lei, rezultată din procedura de lichidare judiciară a firmei Marcos SRL, creând astfel un prejudiciu material atât creditorilor, cât și administratorului acesteia, Marius Pițian.

Procurorul a mai reținut în actul de inculpare că Matei Catrinoiu a numit, în mod defectuos și cu încălcarea legii, un evaluator pentru întocmirea unui raport de evaluare a bunurilor societății Marcos SRL, a stabilit cu de la sine putere remunerația acestuia, fără a avea acordul creditorilor. Ulterior, Catrinoiu a întocmit, în fals, un raport de evaluare al unui apartament din București care aparținea firmei Marcos SRL, imobil pe care l-a vândut, iar raportul falsificat l-a depus și la instanțele de judecată în procedura de vânzare. Culmea este că a încasat și banii cu care, chipurile, trebuia plătit evaluatorul.

Odată cu întocmirea raportului de evaluare, infractorul Catrinoiu a subevaluat apartamentul din București al societății Marcos SRL și l-a vândut, în octombrie 2015, pentru suma de 111.600 de lei pe care și i-a însușit.
Procurorul a menționat în rechizitoriu că Matei Catrinoiu a refuzat să dea declarații, atât în calitate de suspect, cât și în calitate de inculpat, prevalându-se de dreptul la tăcere.

Catrinoiu a fost condamnat, în 2018, la un an de închisoare cu suspendare, pe un termen de supraveghere de 3 ani, pentru delapidare. Acesta se ocupa de administrarea patrimoniului unei societăți deținute de niște romi din Meteor. Firma avea o barjă la Constanța, pe care lichidatorul a vândut-o, însușind o parte din bani în interes personal.

 

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *