Ultima oră

Recomandări ale polițiștilor gorjeni pentru cetățeni!

 

Prevenirea infracțiunilor şi asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică pe perioada estivală constituie o prioritate a poliţiştilor gorjeni.

AVEŢI GRIJĂ!
HOŢII PROFITĂ DE NEGLIJENŢA DUMNEAVOSTRĂ!


În cazul în care plecaţi în vacanţă, indiferent de perioada în care lipsiţi, pentru ca revenirea să vă fie lipsită de surprize neplăcute, nu neglijaţi următoarele aspecte:
– rugaţi un vecin de încredere să ţină sub observaţie casa şi să anunţe imediat poliţia dacă observă o persoană suspectă care staţionează fără motiv în faţa uşii sau care încearcă să descuie uşa;
– spuneţi numai persoanelor de încredere când plecaţi de acasă pentru mai multe zile;
– închideţi şi asiguraţi la plecare toate uşile şi geamurile casei, uşa de la balcon, geamul de aerisire de la baie;
– nu lăsaţi ferestrele deschise în poziţia oscilo-batant;
– pregătirile de deplasare să fie făcute cât mai discret;
– atunci când părăsiţi locuinţa, o lumină aprinsă sau un aparat de radio în funcţiune, pot deruta eventualii musafiri nepoftiţi;
– obiectele de valoare mare şi volum mic sau banii lichizi vor fi întotdeauna în atenţia infractorilor, deci nu le lăsaţi în locuinţă.
– Nu postați pe rețelele de socializare data la care plecați în vacanță sau perioada în care lipsiți de acasă.

Prevenirea FURTURILOR DIN BUZUNARE, POȘETE ȘI GENȚI

Cu siguranță ați auzit despre persoane cărora le-au fost sustrase gențile, telefoanele sau portofelele. În fapt, șansele de a vi se întâmpla acest lucru sunt mici. Există foarte multe reguli pe care dacă le respectați, reducând astfel la ZERO neșansa de a deveni victima unui hoț.

ȚINEȚI – VĂ BUNURILE „ASCUNSE“. AȘA VOR FI ÎN SIGURANȚĂ.

1. Nu îţi lăsa niciodată geanta, bagajele sau alte bunuri nesupravegheate în locuri publice.
2. Când ai posibilitatea, plănuieşte-ţi plecările şi ieşirile în oraş. Evită zonele neiluminate sau izolate, mai ales după căderea întunericului. Manifestă atenţie la cine se află în preajma ta.
3. Nu îţi ţine bunurile în acelaşi loc. Dacă ai cheile, portofelul, actele de identitate în aceeaşi geantă sau acelaşi buzunar, creşte riscul ca actele/documentele tale să fie furate sau locuinţa ta să fie „vizitată“ de hoţi.
4. Nu îţi etala bunurile de valoare pe care le ai cu tine. Fii discret. Bijuteriile scumpe, telefoanele mobile, tabletele sau camerele video/foto pot atrage o atenţie nedorită.
5. O geantă atârnată neglijent pe umăr, este o„invitaţie” pentru hoţi. Ţine pe cât posibil bagajul aşezat în faţa ta.
6. Noaptea, mergi pe mijlocul trotuarului, cu faţa spre trafic. În felul acesta nu poţi fi urmărit de maşini.
7. Bunurile electronice, cum sunt telefoanele, tabletele sunt tentante pentru hoţi. Fii atent la ce se întâmplă în jurul tău când le foloseşti.
8. Când eşti la cumpărături şi foloseşti un cărucior, nu aşeza niciodată portofelul sau geanta deasupra cumpărăturilor.
9. Ţine cheile de la casă sau maşină la îndemână – mai ales noaptea – pentru a putea intra rapid în locuinţă/autoturism. Poartă-le asupra ta, nu în geantă.
10. În restaurante sau baruri nu lăsa niciodată geanta agăţată pe partea din spate a scaunului. Ţine-o pe genunchi sau jos, unde o poţi atinge cu piciorul.

Prevenirea FURTURILOR DE ȘI DIN AUTO

Pentru prevenirea furturilor de și din auto vă recomandăm:
– nu lăsați în autoturism, la vedere, aparate GPS, telefoane mobile, camere video, laptopuri, genți, borsete, sau alte bunuri de valoare. Fiind vizibile acestea sunt tentante, chiar și ziua, reprezentând o provocare pentru toate categoriile de hoți;
– evitați să păstrați în autoturism acte de identitate, permis de conducere, documente de înmatriculare a mașinii, documentele firmei, cărți de credit, ordine de plată sau orice alte înscrisuri de valoare;
– pe timpul nopții încercați să parcați autoturismul în locuri iluminate sau pe artere principale;
– nu lăsați autoturismul deschis, chiar dacă îl părăsiți doar pentru câteva momente;
– hoții pot profita de fiecare clipă de neglijență în ceea ce privește siguranța autoturismului dumneavoastră. Mai mult interes în protecția bunurilor personale vă scutește de neplăceri;
– sistemele tehnice de alarmă și siguranță antifurt pot constitui o piedică în calea infractorilor;
– închideți complet geamurile când părăsiți autoturismul, chiar și pentru scurt timp! Un geam lăsat ușor întredeschis vă poate da peste cap toate precauțiile folosite.

Prevenirea ÎNŞELĂCIUNILOR

”REGULI DE AUR” pentru a-i ține departe pe escroci

!Ai primit un telefon prin care ai fost anunţat că o rudă este implicată într-un accident rutier?
!Ţi se solicită să depui imediat bani într-un cont bancar?

Ce trebuie să ştii?
1. Verifică, pe un număr de telefon cunoscut deja, dacă situaţia de urgenţă este reală.
2. Nu da curs instrucţiunilor primite telefonic de la persoane necunoscute care pretind că sunt avocaţi şi reprezintă rudele „implicate în accidentul rutier”.
3. Sună la Poliţie, pe numărul de urgenţă 112 sau la unitatea de poliţie pe raza căreia locuieşti, spune despre ce este vorba, interesează-te de existenţa unui astfel de accident rutier şi procedura legală în situaţii de acest gen.
4. Nu efectua niciun transfer bancar sau înmâna bani unor persoane necunoscute care sunt trimise la ușa ta.

Prevenirea EVENIMENTELOR RUTIERE

Pentru a evita producerea unor evenimente rutiere, atunci când deplasarea în concediu se face cu autoturismul personal, conducătorii auto au următoarele obligații:
• Să verifice întotdeauna starea tehnică a autovehiculului;
• Să nu plece la drum obosiți, şi, în nici un caz, după ce au consumat băuturi alcoolice!
• Să adapteze permanent viteza de deplasare la condiţiile concrete de drum, trafic şi meteo;
• Să poarte centura de siguranţă;
• Pe timpul deplasării să adopte o conduită preventivă.

CONDUITĂ RUTIERĂ PREVENTIVĂ – ce presupune:
 Anticipează ca să previi!
 Fereşte-te şi pentru alţii!
 Acţionează după ce eşti sigur de intenţiile partenerului!
 Renunţă când nu ai certitudinea reuşitei manevrei!
 O asigurare în plus, oricând este binevenită, dar, mai ales înainte de depăşire, schimbarea direcţiei de mers şi pătrunderea în intersecţie!
 Evită tentaţia alcoolului!

Recomandări pentru pietoni

– Să circule numai pe trotuare când strada este prevăzută cu acestea;
– Să circule numai pe partea stângă a drumului, în sensul de mers, când acesta nu are trotuare;
– Să traverseze drumurile publice prin locurile marcate şi să se asigure înainte de a traversa; nu păşiţi pe trecerea de pietoni înainte să vă asiguraţi că puteţi să o faceţi în siguranţă, chiar dacă semaforul are culoarea verde.
– Să nu folosească telefonul mobil (sau alte dispozitive electronice) atunci când traversează un drum public, astfel încât să poată fi atent la traficul rutier.
– Când nu există în apropiere trecere de pietoni, semnalizată sau marcată, traversarea drumurilor publice se face numai pe la colţul intersecţiei, după o asigurare temeinică. Atenție! Aici nu aveţi prioritate; .
– Nu traversaţi drumul în fugă!
– Fiţi mult mai atenţi la traversare noaptea sau atunci când vizibilitatea este redusă; În condiţii de carosabil umed, spaţiul necesar pentru frânare creşte foarte mult.

Circulând atent, aplicând permanent principiile conduitei preventive, orice deplasare a dumneavoastră va fi o călătorie plăcută!

 

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *