”Sărbătorile se petrec în familie. Tu știi unde este copilul tău?” este o nouă campanie de prevenire a disparițiilor de minori, lansată de Poliția Română, care urmărește creșterea gradului de conștientizare cu privire la riscurile asociate plecărilor voluntare din familie și centrele de protecție.
Proiectul are ca obiective responsabilizarea părinților/tutorilor legali asupra obligației de a ocroti minorii sub toate aspectele, creșterea gradului de informare a minorilor asupra riscurilor inerente plecării de acasă sau din instituțiile de ocrotire și informarea publicului larg asupra riscurilor la care se expun minorii care pleacă de acasă sau din instituții.
Polițiștii din cadrul Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității Gorj desfășoară activități de informare și prevenire a disparițiilor de minori în cadrul campaniei ”Sărbătorile se petrec în familie. Tu știi unde este copilul tău?” , cu aceste ocazii fiind adresate următoarele recomandări copiilor și adulților:
Recomandări pentru copii:
- Atunci când doriți să plecați la colindat, mergeți în grup, de preferat însoțiți de un adult, evitând casele necunoscuților sau traseele prea lungi care nu sunt intens circulate sau bine iluminate.
- Refuzați alcoolul.
- Nu vă jucați cu materiale pirotehnice (petarde).
- Reacționați calm în cazul în care sunteți provocați de alți colindători și, în niciun caz, nu răspundeți cu violență la agresivitatea acestora. Dacă vă simțiți în pericol, cereți ajutorul adulților din familie sau, la nevoie, chiar de pe stradă, iar în cazuri de urgență, apelați 112.
- Aveți grijă la autovehicule, respectați regulile de circulație și nu vă deplasați pe partea carosabilă.
- Nu vă urcați în mașinile necunoscuților și nu îi însoțiți pe stradă, indiferent de motivul invocat de ei.
- Nu plecați de acasă fără acordul părinților/adulților din familia voastră. Anunțați-i unde, cu cine și până când stați.
Recomandări pentru adulți:
- Supravegheați-vă în permanență copiii și cunoașteți anturajul acestora, preocupările, locurile pe care le frecventează.
- Fixați-le minorilor un traseu pentru colindat, un orar în care le permiteți să plece și, pentru siguranța lor, însoțiți-i la urat.
- Îmbrăcați copiii cu haine deschise la culoare atunci când se deplasează după înserat și respectați mereu regulile de circulație când sunteți împreună, pentru a fi un bun exemplu pe viitor.
- Mențineți o bună comunicare cu minorii, pentru a putea afla din timp problemele cu care se confruntă, nevoile și temerile lor.
- Dacă vedeți un minor pe stradă, neînsoțit, stingher, întrebați-l dacă are nevoie de ajutor. Rețineți semnalmentele lui și, în cazul unei alerte de dispariție de minori, transmiteți autorităților informațiile deținute.
În perioada următoare, activitățile de acest gen vor continua și se vor adresa adulților și copiilor, atât din mediul urban cât și din cel rural, pentru a asigura informarea și prevenirea victimizării acestora.